Fokus

Moskva gomila vojsku i poriče mogućnost napada, u Kijev stiže oružje: Može li diplomatska turneja ipak da smiri tenzije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

16:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da misli da će se njegov ruski kolega Vladimir Putin ući u Ukrajinu, ali da ne želi potpuni rat. Dok Moskva poriče da planira napad ili invaziju na Ukrajinu, u Kijev stiže oružje i druga vojna pomoć Sjedinjenih Država i saveznika. 

U pokušaju da se kriza reši mirnim putem, američki državni sekretar Entoni Blinken nastavlja diplomatsku turneju u Evropi.

U saopštenju Bele kuće navodi se da ukoliko bilo koji ruski vojnik pređe ukrajinsku granicu, Amerika će to smatrati invazijom i taj postupak naići će na brz odgovor Sjednjenih Američkih Država i njenih saveznika.

"Kao prvo, mislim da Vladimir Putin još uvek ne želi pravi rat. Drugo, da li mislim da će testirati Zapad? Testirati Sjedinjene Države i NATO? Da, mislim da hoće. I mislim da će platiti ozbiljnu i visoku cenu za to. Da nije svestan koliko će ga to koštati", rekao je Bajden.

Da celu situaciju ozbiljno shvata potvrđuje dodatnih 200 miliona američke vojne pomoći Ukrajini. Ipak, američki državni sekerat u Kijevu je pozvao ruskog predsednika da izabere mirni put za okončanje krize.

"U slučaju ruske invazije, obezbedićemo dodatnu vojnu pomoć. Nastavićemo diplomatske napore da bismo sprečili agresiju na Ukrajinu i da se promoviše dijalog i mir. Nastavićemo i da jačamo ukrajinsku odbranu, a uvešćemo kaznene mere ako ne uspe diplomatski put", rekao je Blinken.

Ukrajinski predsednik zahvalio je Americi na podršci ukrajinskom suverenitetu.

"Ukrajina ne želi rat, ali uvek mora da bude spremna za njega. Ne smemo da se plašimo jer štitimo našu zemlju, ne smemo da odustanemo jer je ovo naša zemlja i nemamo kuda više da bežimo", naveo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusija negira da planira bilo kakav napad, iako je na njenoj granici sa Ukrajinom 100.000 vojnika. Istovremeno, od Zapada zahteva garancije o neširenju NATO na istok, što Zapad izričito odbija. Domaćin novih pregovora je Berlin, gde se Blinken sastaje sa ministrima spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Sutra ga očekuje razgovor sa ruskim šefom diplomatije u Ženevi.

Milić: Nerealistično da će zahtevi da budu ispunjeni

Dimitrije Milić, programski direktor organizacije Novi treći put smatra da je diplomatski put američkog državnog sekretara Entonija Blinkena po Evropi očekivan.

Euronews

"Nova kriza u Ukrajini bi trebalo da uveri ostale američke partnere u istočnoj Evropi o američkim pozicijama u odnosnu na hipotetički upad ruskih snaga. Ovo bi bila invazija pod ruskom zastavom, što bi bilo ozbiljnije kršenje nekih konvencija. Uvek bi trebalo imati rezervu da je možda u pitanju samo pretnja da bi Rusija poboljšala svoj položaj u kontekstu njenog najbližeg komšiluka", rekao je Milić.

Kako je dodao, periodično uvek postoji rivalstvo između Rusije i SAD.

"Sada je vrlo jasno to merljivo jer su ukrajinski građani 2014. izabrali da idu proevropskim putem. Izabrali su jednu vlast 2014, smenili su je 2019. sa još jednom proevropskom vlašću, tako da u tom smislu jasno je da ukrajinski građani nisu zainteresoani da budu u "ruskoj sferi uticaja", dodao je on.

Što se tiče ruskog zahteva upućenom SAD i NATO, Milić kaže da on nije upućen sa željom da se stvarno pregovara.

"Očekujete kao država da se promeni 30 godina prethodnih dešavanja, nešto što je građeno 30 godina da se promeni za mesec dana. Vrlo nerealitično da će zahtevi biti ispunjeni", zaključio je Milić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet