Evropa

Fon der Lajen: EU će odgovoriti sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

12:08

Fon der Lajen: EU će odgovoriti sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će EU odgovoriti "snažnim" ekonomskim i finansijskim sankcijama u slučaju novih napada protiv Ukrajine.

"Ako se situacija pogorša, ako bude nekih novih napada na teritorijalni integritet Ukrajine, odgovorićemo snažnim ekonomskim i finansijskim sankcijama. Transatlantska zajednica stoji čvrsto po tom pitanju", rekla je Fon der Lajen na otvaranju Svetskog ekonomskog foruma, prenosi Rojters.

Ona je rekla da EU ne prihvata pokušaj Rusije da podeli Evropu na sfere uticaja.

"Ako se napadi dese, mi smo spremni", poručila je ona.

Bajden smatra da će Putin krenuti na Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je na pres konferenciji u Beloj kući povodom prvih godinu dana na predsedničkoj funkciji da je to bila godina izazova i napretka, ukazujući da će ukoliko Rusija krene na Ukrajinu to imati razorne posledice. On je rekao da će Moskva, ako, kako je naveo, "izvrši invaziju na Ukrajinu", snositi odgovornost, prenosi AP.

"Pretpostavljam da će Putin krenuti ka Ukrajini", kazao je američki predsednik, dodajući da bi totalna invazija na tu zemlju, međutim, izazvala odgovor koji bi skupo koštao Rusiju i njenu ekonomiju.

Bajden je naveo da veruje da Rusija priprema akciju u Ukrajini, iako smatra da Putin još nije doneo konačnu odluku. Američki lider je sugerisao da će ograničiti pristup Rusije međunarodnom bankarskom sistemu ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu.

Moskva:Tvrdnje SAD o napadu na Ukrajinu vode destabilizaciji

Ruske vlasti saopštile su danas da upozorenje predsednika SAD Džozefa Bajdena o mogućim razornim posledicama ukoliko Rusija krene na Ukrajinu, neće pomoći smanjenju tenzija, već bi moglo dodatno da destabilizuje situaciju.

To je danas izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pošto je Bajden u sredu rekao da će Moskva, ako, kako je naveo, "izvrši invaziju na Ukrajinu", snositi odgovornost, prenosi AP. Na molbu da prokomentariše Bajdenovu izjavu, Peskov je rekao da Rusija dobija slična upozorenja već više od jednog meseca, naveo je Rojters.

"Mislimo da ona ni na koji način ne doprinose smanjenju tenzije koja je sada podignuta u Evropi i šta više, mogu da dovedu do destabilizacije situacije", rekao je Peskov.

Predstavnica za štampu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o ruskom napadu na Ukrajinu "prikrivanje sopstvenih provokacija širokih razmera, uključujući one vojnog karaktera", preneo je AP.

"One mogu da imaju krajnje tragične posledice za regionalnu i globalnu bezbednost", istakla je Zaharova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa