Fokus

Bajden o invaziji Rusije na Ukrajinu: Stavio sam do znanja Putinu da će snositi posledice

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

18:04

Bajden o invaziji Rusije na Ukrajinu: Stavio sam do znanja Putinu da će snositi posledice
Bajden o invaziji Rusije na Ukrajinu: Stavio sam do znanja Putinu da će snositi posledice - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je jasno stavio do znanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će se svako kretanje ruskih vojnih snaga u Ukrajini smatrati invazijom.

Bajden je na konferenciji za medije istakao da će Rusija platiti visoku cenu u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, kao i da su SAD pripremile paket sankcija koje će im uvesti ukoliko se to desi, prenosi agencija Rojters.

Ruske vlasti saopštile su ranije danas da upozorenje predsednika Bajdena o mogućim razornim posledicama ukoliko Rusija krene na Ukrajinu, neće pomoći smanjenju tenzija, već bi moglo dodatno da destabilizuje situaciju.

Na molbu da prokomentariše Bajdenovu izjavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija dobija slična upozorenja već više od jednog meseca.

"Mislimo da ona ni na koji način ne doprinose smanjenju tenzije koja je sada podignuta u Evropi i šta više, mogu da dovedu do destabilizacije situacije", rekao je Peskov.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica da je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine, što Rusija odlučno odbacuje kao neosnovane i opasne optužbe i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet