Fokus

Trudo usred demonstracija sa porodicom na nepoznatoj lokaciji - vozači kamiona protestuju zbog obavezne vakcinacije

Komentari

Autor: Fonet

30/01/2022

-

14:13

Trudo usred demonstracija sa porodicom na nepoznatoj lokaciji - vozači kamiona protestuju zbog obavezne vakcinacije
Tanjug/AP/Justin Tang/The Canadian Press - Copyright Tanjug/AP/Justin Tang/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo sa porodicom je napustio svoj dom u Otavi i preselio se na nepoznatu lokaciju pre nego što je u subotu uveče ispred zgrade parlamenta počeo masovni protest vozača kamiona zbog obavezne vakcinacije protiv kovida 19, izveštavaju kanadski mediji.

Trudo, koji je trenutno u izolaciji nakon infekcije virusom korona, zastupao je obaveznu imunizaciju i isticao da je 90 odsto vozača kamiona već vakcinisano.

"Ono što je počelo kao protest, nazvan 'Konvoj slobode' protiv zahteva za vakcinacijom za vozače kamiona koji prelaze državnu granicu, preraslo je u velike demonstracije protiv propisa vlade Trudoa o borbi protiv virusa korona", izvestila je NDTV.

Hiljade kamiondžija i drugih demonstranata okupilo se u subotu u glavnom gradu kako bi pozvalo na ukidanje obaveznog vakcinisanja i drugih epidemioloških ograničenja, saopštila je kanadska televizijska radiodifuzna korporacija (CBC).

Među okupljenima ima starijih osoba, dece i osoba sa invaliditetom, a neki demonstranti su nosili "plakate sa agresivnom i nepristojnom retorikom, usmerenom uglavnom protiv kanadskog premijera", prenosi Globe and Mail.

Policija je u pripravnosti zbog mogućeg nasilja nakon što su stotine demonstranata ušle u ograđeni deo zgrade parlamenta.

"Muka mi je da vidim demonstrante kako igraju na Grobu neznanog vojnika i skrnave Memorijalni centar Nacionalnog rata. Generacije Kanađana su se borile i umrle za naša prava, uključujući slobodu govora, ali ne i ovo. Oni koji su umešani treba da obore glavu od sramote", tvitovao je general Vejn Ejer.

Vozači kamiona širom Kanade više dana su putovali ka Otavi, snimci konvoja deljeni su putem socijalnih mreža, a uz put su ih pozdravljali građani. U subotu uveče, po kanadskom vremenu, prvi od njih parkirali su se ispred parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet