Fokus

Šri Lanka: Pronađena crna kutija iz broda koji tone

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2021

-

14:13

Šri Lanka: Pronađena crna kutija iz broda koji tone
Šri Lanka: Pronađena crna kutija iz broda koji tone - Copyright Printscreen YouTube/Ceylon Sea Life

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci su pronašli crnu kutiju iz broda koji je zahvatio požar, a koji je prevozio hemikalije i koji polako tone nedaleko od glavnog grada Šri Lanke, dok posade za spašavanje pokušavaju da učine sve kako bi bila izbegnuta moguća ekološka katastrofa, rekli su danas zvaničnici.

MV X-Pres Perl pod zastavom Singapura počeo je da tone u sredu, dan nakon što su vlasti ugasile požar koji je na brodu besneo 12 dana, preneo je AP.

Napori da se brod odvuče u dublje vode dalje od luke u Kolombu nisu uspeli jer je krma broda potopljena i naslonjena na morsko dno.

Lučka uprava Šri Lanke navela je da su stručnjaci zajedno sa mornaricom u subotu pronašli brodski snimač podataka o plovidbi ili VDR, poznat kao crna kutija.

Eksplozija na brodu koji je prevozio 25 tona azotne kiseline

Vlasti su na svojoj veb stranici navele su da će VDR, koji sadrži vitalne informacije u vezi sa plovidbom, biti predat lokalnim agencijama za sprovođenje zakona koje istražuju požar.

I nadležni organi i brodski operater saopštili su da se krmeni deo plovila zadržao na morskom dnu na dubini od oko 21 metar, a prednji deo se polako smiruje.

Operater X-Pres Fiders naveo je da su spasioci nalaze na licu mesta kako bi se izborili sa mogućim izlivanjem.

On se izvinio za katastrofu.

Lučka uprava i operater su saopštili da nema znakova izlivanja nafte ili hemikalija.

Oni su istakli da su mornarica, indijska obalska straža, spasilačke posade i lokalne vlasti Šri Lanke sposobne da odgovore na bilo kakve znakove zagađenja naftom ili krhotinama i da situaciju prate neprestano.

Komentari (0)

Svet