Fokus

Demonstracije u Argentini zbog sporazuma s MMF-om

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

10:48

Demonstracije u Argentini zbog sporazuma s MMF-om
Demonstracije u Argentini zbog sporazuma s MMF-om - Copyright Tanjug AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Više hiljada Argentinaca demonstriralo je noćas na ulicama Buenos Ajresa u znak protesta protiv mogućeg sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o reorganizaciji duga od preko 40 milijardi dolara koji zemlja ne može da otplati.

Demonstranti su paradirali ulicama prestonice noseći transparente na kojima je pisalo "Ne plaćanjima MMF-u" i "Ne sporazumu sa MMF-om", što je, kako navodi Rojters, znak da rastu tenzije u južnoameričkoj državi zbog okvirnog sporazuma sklopljenog krajem prošlog meseca.

Argentina i MMF objavili su krajem januara napredak u pregovorima o reprogramiranju kredita iz 2018. godine koji se ne izmiruje, pri čemu se sporazumom predviđa odlaganje otplate duga, ali i sprovođenje određenih ekonomskih ciljeva dogovorenih sa ovim međunarodnim zajmodavcem.

Da bi sporazum bio zaključen potrebno je da se utanače još neki detalji, kao i da dobije odobrenje argentinskog Kongresa i Odbora direktora MMF-a.

 

"Protiv smo dogovora vlade sa MMF-om", kaže Selest Fijero, vođa protesta na čijoj majici piše "Prevare se ne plaćaju", navodi Rojters.

Fijero dodaje da "MMF traže da se plati više putem (fiskalnih) prilagođavanja, a to znači više nesigurnosti i veće uzimanje od svih nas, zato nećemo dozvoliti potčinjavanje našeg naroda projektima MMF-a".

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je prošle nedelje da, iako je postignut načelni sporazum sa Argentinom o novom stendbaj zajmu, i dalje predstoji "težak posao". U vladajućoj peronističkoj koaliciji u Argentini došlo je do rascepa zbog ovog sporazuma, pri čemu je jedan istaknuti poslanik koji je protiv dogovora s MMF-om dao ostavku na tu funkciju u Kongresu, prenosi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet