Fokus

Stoltenberg poručio: Rusija mora da bira između diplomatije ili konfrontacije koja će je koštati

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

12:48

Stoltenberg poručio: Rusija mora da bira između diplomatije ili konfrontacije koja će je koštati
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Rusija mora da bira između diplomatskog rešenja krize oko Ukrajine ili suočavanja sa ekonomskim sankcijama Zapada i povećanog vojnog prisustva snaga NATO u istočnim zemljama Alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Rusija ima izbor: mogu da izaberu diplomatsko rešenje, ali ako izaberu konfrontaciju, platiće visoku cenu", poručio je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Briselu, prenosi agencija Rojters.

On je upozorio da će biti ekonomskih sankcija i povećanog vojnog prisustva NATO-a u istočnom delu Alijanse, kao i da je Velika Britanija zaista važan deo toga.

U odgovoru na pitanje novinarke Bi-Bi-Sija, Džonson je procenio da trenutno ukrajinska vojska broji 200.000 vojnika.

"Želim samo da naglasim da bi bila apsolutna katastrofa ako bi došlo do rata na ukrajinskom tlu, kao i da bi došlo do ozbiljnog krvoprolića," upozorio je britanski premijer.

On je poručio da ljudi u Rusiji moraju da razmišljaju i o tome da li je razumno da se, kako je naveo, troši krv ruskih vojnika u ratu, za koji on kaže da bi bio katastrofalan.

EU odgovorila na poruku Lavrova o bezbednosti

Takođe, Evropska unija dostavila je danas odgovor na poruku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koja se odnosi na pitanje evropske bezbednosti.

Lavrov je ranije saopštio da će, ako Brisel da zajednički odgovor na njegovu poruku, to voditi prekidu pregovora, naveo je Rojters.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov primio je odgovor EU na poruku Lavrova na temu "nedeljivosti bezbednosti", objavljeno je na sajtu ruske misije pri EU.

Ruska misija navodi da Evropska unija neće objavljivati sadržaj odgovora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet