Fokus

Ukrajinski takmičar prošao bez kazne zbog političke poruke na ciljnoj liniji

Komentari

Autor: AP

11/02/2022

-

18:16

Ukrajinski takmičar prošao bez kazne zbog političke poruke na ciljnoj liniji
Vladislav Heraskevič - Copyright Tanjug/AP/NBC

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da neće kazniti ukrajinskog takmičara, koji je na kraju svog takmičenja istakao poruku pozivajući na mir u domovini.

Ukrajinac Vladislav Heraskevič, takmičar u skeletonu (vrsta spusta na zaleđnoj stazi prilikom kojeg sportista leži na sankama) je večeras uzdigao natpis na kome je pisalo "Ne ratu u Ukrajini" kada je završio trku na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Natpis Vladislava Heraskeviča odštampan je komadu papira obojenom u plavo-žuto, boje ukrajinske zastave.

„To je moj stav. Kao i svi normalni ljudi, ne želim rat. Želim mir u svojoj zemlji, i želim mir u svetu. To je moj stav, pa se borim za to. Borim se za mir", rekao je Heraskevič nakon što je završio takmičenje. 

Ovaj gest dolazi u momentu u kome je Rusija okupila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, izazivajući strah na Zapadu da Moskva planira invaziju. Rusija tvrdi da nema takve planove, ali ne želi da se Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama dozvoli pridruživanje zapadnom NATO savezu.

"U Ukrajini raste nervoza. Mnogo je vesti o oružju, o tome šta se sprema Ukrajini, vojsci u blizini Ukrajine. To nije u redu. Ne u 21. veku. Stoga sam odlučio da svetu pokažem svoj stav", rekao je Heraskevič pre Olimpijade.

Bilo je moguće i da Međunarodni olimpijski komitet oceni da je Heraskevičev čin kršenje pravila 50 Olimpijske povelje. To pravilo, delimično, kaže da „nikakva vrsta demonstracija ili političke, verske ili rasne propagande nije dozvoljena na bilo kom olimpijskom mestu, mestu ili drugim oblastima“.

Međutim, MOK je poruku okarakterisao kao "opšti poziv na mir" i slučaj smatra zatvorenim.

„Nadam se da će me Olimpijske igre (podržati) u ovoj situaciji. Niko ne želi rat“, rekao je Heraskevič.

 

Komentari (0)

Svet