Fokus

Pentagon: Rusija svakog dana dovodi vojsku na granicu sa Ukrajinom

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

21:12

Pentagon: Rusija svakog dana dovodi vojsku na granicu sa Ukrajinom
Džon Kirbi - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin svakim danom dodaje sve više vojne sile i oružanih kapaciteta nadomak ukrajinske granice, rekao je danas portparol Pentagona Džon Kirbi.

U intervjuu za MSNBC on je rekao da ruska vojska uz granicu sa Ukrajinom nastavlja da jača, da je sve spremnija.

"Oni vežbaju, tako da verujemo da ima mnogo mogućnosti i opcija koje su dostupne (Putinu) ako želi da upotrebi vojnu silu", rekao je Kirbi i dodao da SAD nisu isključile ni potencijalne sajber napade iz Rusije, prenosi Rojters.

"Ako želi da upotrebi vojnu silu, kao što smo rekli, to bi moglo da se desi svakog dana", rekao je portparol Pentagona.

Podsećamo, predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putin razgovarali su pre dva dana telefonom o krizi oko Ukrajine, a razgovor je trajao nešto više od sat vremena, saopštila je Bela kuća.

profimedia

 

Bajden je tokom telefonskog razgovora sa Putinom poručio da će SAD nastaviti diplomatski put u vezi sa Ukrajinom, ali da su sa svojim saveznicima "podjednako pripremljene za druge scenarije", saopštila je Bela kuća.

Predsednik Bajden je ponovo pozvao predsednika Vladimira Putina da povuče više od 100.000 ruskih vojnika koncentrisanih u blizini ukrajinskih granica i upozorio da će SAD i njeni saveznici "odlučno odgovoriti, što će imati brze i ozbiljne posledice po Moskvu", ako Rusija izvrši invaziju, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Predsednik SAD je podvukao i da će svaki pokušaj ruske invazije na Ukrajinu proizvesti tešku patnju za ljudski rod i umanjiti pozicije Rusije.

Putin je Bajdenu rekao da zapadne države nisu stavile dovoljno veliki pritisak na Ukrajinu, kojim bi je navele da poštuje sporazume iz Minska, kao i da su isporuke oružja Ukrajini od strane zapadnih zemalja opasan potez, naglasio je Ušakov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet