Fokus

Važan korak naučnika u borbi protiv ilegalne prodaje slonovače: DNK otkriva mape kretanja trgovaca

Komentari

Autor: Euronews

19/02/2022

-

22:05

Važan korak naučnika u borbi protiv ilegalne prodaje slonovače: DNK otkriva mape kretanja trgovaca
Važan korak naučnika u borbi protiv ilegalne prodaje slonovače: DNK otkriva mape kretanja trgovaca - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi ušli u trag ilegalnim trgovcima slonovačom u Africi, naučnici koriste DNK testiranje.

Svake godine se oko 500 tona slonovskih kljova otpremi iz Afrike, uglavnom u Aziju.

Krivolov je pretnja broj jedan za ugrožene afričke šumske slonove i afričke savanske slonove, piše Euronews.

Afrička populacija slonova se brzo smanjuje, a broj je pao sa oko pet miliona slonova pre jednog veka, na oko 415.000, koliko ih ima trenutno. Ni zabrana međunarodne komercijalne trgovine slonovačom iz 1989. godine nije zaustavila pad.

Međutim, nova studija pruža nadu da će se zaustaviti krivolov na kontinentu. Istraživači su kombinovali DNK podatke slona i forenzičke dokaze kako bi mapirali operacije trgovine ljudima širom Afrike. Radeći ruku pod ruku sa Interpolovom radnom grupom za zločin protiv divljih životinja, oni se nadaju da će zaustaviti ove ilegalne operacije.

Istraživači su uzeli DNK uzorke sa 4.320 slonovskih kljova iz 49 zaplena slonovače, ukupne težine 111 tona. Uzorci dolaze iz 12 afričkih nacija od 2002. do 2019. godine, prema studiji koja je nedavno objavljena u časopisu Nature Human Behavior.

Pixabay

 

Oni kombinuju svoje rezultate sa forenzičkim dokazima kao što su telefonski zapisi, registarske tablice, finansijske evidencije i otpremni dokumenti, kako bi mapirali operacije trgovine širom kontinenta i pratili ono što opisuju kao "transnacionalne kriminalne organizacije"  (TCO).

"Ove transnacionalne kriminalne organizacije koje pokušavamo da dobijemo – one su ključ. Jer kada slonovača napusti njihove ruke i izađe iz Afrike, postaje teško ući u trag“, kaže koautor studije profesor Semjuel Vaser sa Univerziteta u Vašingtonu, preneo je Euronews.

Studija je otkrila da su samo tri velike kriminalne grupe odgovorne za krijumčarenje najveće količine slonovače iz Afrike.

"Ako posmatrate samo tu jednu zaplenu, imate jedan blok fizičkih dokaza... ne biste nužno identifikovali transnacionalnu kriminalnu organizaciju koja stoji iza te trgovine, ali rad naučnika koji identifikuje DNK veze može nas upozoriti na veze između pojedinačne zaplene“, kaže specijalni agent Džon Braun iz Kancelarije za istrage unutrašnje bezbednosti, koji je radio na ekološkim zločinima 25 godina.

Studija je identifikovala ključne lokacije na kojima se vrši krivolov, pakuje u transportne kontejnere, zatim kamionima ili železnicom premešta u lučke gradove. Trenutna čvorišta trgovine su gradu Kampala u Ugandi, u kenijskog Mombasi i gradu Lomo u Togou.

Profesor Vaser se nada da će otkrića pomoći službenicima da sprovode zakon i uhvate vođe ovih kriminalnih mreža, umesto njihovih radnika koje ove organizacije brzo zamene.

EPA/ALEX HOFFORD

 

Takođe, vođe grupa je važno pronaći jer kako je otkriveno, oni koji se bave krijumčarenjem slonovače, često ilegalno trguju i sa drugim stvarima. Četvrtina velikih zaplena krljušti pangolina, ugrožene životinje nalik mravojedu, pomešana je, na primer, sa slonovačom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet