Nauka

Ambiciozan plan naučnika: Ukrštaju DNK da stvore slona-mamuta

Komentari

Autor: Guardian

14/09/2021

-

23:49

Ambiciozan plan naučnika: Ukrštaju DNK da stvore slona-mamuta
Ambiciozan plan naučnika: Ukrštaju DNK da stvore slona-mamuta - Copyright Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deset hiljada godina posle izumiranja krznenog mamuta naučnici pokušavaju da pokrenu ambiciozan projekat kako bi na neki način ponovo vratili ovu životinju u arktičke tundre. 

O nameri da se oživi mamut i vrati u divljinu više puta se raspravljalo, više od decenije, ali su sada naučnici objavili da su prikupili novčana sredstva i da veruju da njihov san može da postane stvarnost. 

Sakupljeno 15 miliona dolara

Sakupljeno je oko 15 miliona dolara, tu sumu je sakupila kompanija Kolosal koja se bavi bionaukom i genetikom, njeni osnivači su Ben Lam, preduzetnik koji se bavi softverom i tehnologijom i Džordž Čurč, profesor genetike na Harvardu koji je pionir u novom pristupu u genetici.

Naučnici planiraju da stvore slona-mamuta, odnosno hibrida, tako što će u laboratoriji stvoriti embrion koji će nositi DNK mamuta. 

Pixabay

 

Za početak će uzeti ćelije sa kože azijskog slona, koji je ugrožena vrsta i reprogramiraće ih u stem ćelije koje nose DNK mamuta. Posebni geni koji nose u sebi zapise o krznu mamuta i o toplom sloju koji ga štiti od hladnoće identifikovan je upoređivanjem genoma mamuta izvučenog od životinja koje su pronađene u permafrostu sa genima azijskog slona. 
Ti embrioni će biti ubačeni u surogat majku ili u veštačku matericu. 

Ako sve bude išlo po planu, naučnici se nadaju da će prve primerke mamuta stvoriti za šest godina. 

Slon kojem ne smeta hladnoća

"Cilj nam je da stvorimo slona kojem ne smeta hladnoća, koji će izgledati i ponašati se kao mamut. I to ne zato što želimo da prevarimo nekoga, nego želimo da stvorimo životinju veoma sličnu mamutu, koja će uživati na temperaturi od minus 40  i raditi sve ono što mamuti i slonovi rade", istakao je Čurč za Gardijan

Cilj projekta je da se spasu od izumiranja azijski slonovi time što će biti sposobni da prežive u hladnim stepama na Arktiku. 

profimedia

 

Osim toga, naučnici se nadaju da će stvaranjem hibridnog slona-mamuta pomoći da se na Arktiku obnovi okruženje koje je većim delom uništeno zbog klimatskih promena. Odnosno, time što će slonovi da obaraju drveće, pomoći će da se obnovi nekadašnji arktički travnjak. 

Međutim, ima naučnika koji sumnjaju da bi stvaranje životinje nalik na mamuta u laboratoriji bio efikasan način da se obnovi arktička tundra. 

Neki naučnici su poprilično skeptični

Doktorka Viktorija Heridž, biolog iz Prirodnjačkog muzeja misli da ova ideja nije izvodljiva. 

"Govori se o stotinama i hiljadama mamuta kojima je potrebno 22 meseca trudnoće pre rađanja i 30 godina da odrastu", rekla je.

Lam kaže da njima nije cilj samo da vrate mamuta, već da ožive hordu koja bi uspešno nastanila region Arktika. 

Čurč je istakao da još ne znaju da li će azijski slon hteti da se ukršta sa hibridom mamuta i slona.

Komentari (0)

Magazin