Fokus

Blinken: Svet na ivici "ruske invazije na Ukrajinu", posvećeni smo diplomatiji dok se ne pokrenu tenkovi

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

16:23

Blinken: Svet na ivici "ruske invazije na Ukrajinu", posvećeni smo diplomatiji dok se ne pokrenu tenkovi
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Kevin Lamarque/

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da sve što se dešava na terenu u vezi sa Ukrajinom, uključujući najavu produženja vojnih vežbi Rusije i Belorusije, sugeriše da je svet na ivici "ruske invazije" na Ukrajinu.

Blinken je za CNN rekao da su Sjedinjene Američke Države do poslednjeg trenutka posvećene tome da iskoriste svaku priliku da diplomatskim putem odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina od "invazije".

"Verujemo da je predsednik Putin doneo odluku, ali dok se tenkovi stvarno ne pokrenu i avioni ne polete, koristićemo svaku priliku i svaki minut da vidimo da li diplomatija još može da odvrati predsednika Putina da to nastavi", istakao je Blinken.

Dodao je da je predsednik SAD Džozef Bajden spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u bilo kom formatu ako će to pomoći u sprečavanju rata.

Razgovor Makrona i Putina

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je danas, skoro dva sata, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o krizi u Ukrajini.

"Telefonski razgovor s predsednikom Putinom trajao je jedan sat i 45 minuta", navela je Jelisejska palata.

Iz Kremlja su saopštili kako je Putin rekao Makronu rekao da su uzrok eskalacije situacije u Donbasu provokacije ukrajinskih snaga bezbednosti, kao i da su dvojica lidera ocenili da je potrebno intenzivirati potragu za diplomatskim rešenjima.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

 

Kremlj u saopštenju dodaje da su temeljno razmenjena mišljenja o situaciji oko Ukrajine, kao i o dugoročnim pravnim garancijama za bezbednost Ruske Federacije. Putin je ponovio da SAD i NATO moraju konkretno i suštinski da odgovore na zahteve Rusije za bezbednosne garancije.

Posle Putina, Makron je započeo telefonski razgovor s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, javlja RFI.

Prema navodima francuskog predsedništva, današnji razgovor Putina i Makrona, posle njihovog sastanka 7. februara u Moskvi, predstavlja "poslednje moguće i neophodne napore da se izbegne veliki sukob u Ukrajini", prenose francuski mediji.

Kuleba: EU da se izjasni o članstvu Ukrajine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da EU treba da se izjasni o perspektivi članstva Ukrajine u Uniji, ocenjujući da će to biti jasan signal za Rusiju.

"Juče sam na svim sastancima sa evropskim kolegama koje sam imao da je došlo vreme da se Ukrajini obezbedi evropska perspektiva. Jasno definisati i jasno reći da će Ukrajina biti članica EU", rekao je Kuleba na onlajn brifingu, prenosi RIA Novosti.

On smatra da je to potrebno uraditi odmah jer će to biti jasan signal Rusiji da je, šta god ona radila, Ukrajina evropska država u svakom smislu i da će biti članica Evropske unije.

Skupština Ukrajine je u decembru 2014. godine izmenila dva zakona, napuštajući vanblokovski status države.

U februaru 2019. godine ukrajinski parlament je usvojio amandmane na ustav, čime je osiguran kurs zemlje ka EU i NATO.

Ne nazire se kraj krizi

U međuvremenu, kriza na granici između Ukrajine i Rusije ne jenjava. Detonacije artiljerijskih granata čule su se rano jutros u centralnim, severnim i zapadnim delovima Donjecka, najvećeg grada Donjecke Narodne Republike (NRD) i pretpostavlja se da se kontinuirano koristi teška artiljerija.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Dva civila su danas poginula i u pokušaju oružanih snaga Ukrajine da se probiju kod sela Pionerskoje u Narodnoj republici Lugansk (LNR), sedam kilometara od granice sa Rusijom, saopštile su vlasti te samoproglašene republike.

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

"Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području", navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet