Fokus

FBI uhapsio više od 800 kriminalaca prateći aplikaciju ANOM - sada zbog toga strepe u Srbiji

Komentari

Autor: J.Đ.

08/06/2021

-

17:22

FBI uhapsio više od 800 kriminalaca prateći aplikaciju ANOM - sada zbog toga strepe u Srbiji
FBI uhapsio više od 800 kriminalaca prateći aplikaciju ANOM - sada zbog toga strepe u Srbiji - Copyright Australian Federal Police

veličina teksta

Aa Aa

Godinama su kriminalci širom sveta koristili aplikaciju za dopisivanje ANOM, ubeđeni da njihove poruke niko ne može da pročita. Međutim, nisu znali da je ovu aplikaciju kriminalnim krugovima proširio FBI. Rezultat je više od 800 uhapšenih, a Srbija je među zemljama u kojima se aplikacija ANOM najviše koristila.

U operaciji nazvanoj "Trojanski štit" ili "Ironside", koju su zajednički osmislili FBI i Australijska federalna policija (AFP), telefoni koji su unapred imali instaliranu aplikaciju ANOM tajno su distribuirani među kriminalcima.

Ovo je omogućilo policiji da nadzire njihove razgovore o švercu droge, pranju novca i planiranju ubistava. Širom sveta je uhapšeno više od 800 kriminalaca.

Više od osam tona kokaina, oružje, luksuzna vozila i više od od 48 miliona dolara u raznim svetskim valutama i kriptovalutama takođe je zaplenjeno.

Tanjug/New Zealand Police/AP

 

Australijski premijer Skot Morison rekao je da je operacija "zadala težak udarac organizovanom kriminalu" širom sveta.

Policijska agencija Evropske unije Evropol opisala je operaciju nazvanu Trojanski štit kao "najveću ikada, kada je u pitanju hvatanje kriminalaca uz pomoć enkriptovane komunikacije".

Počeci "Trojanskog štita"

U martu 2018. godine, FBI je "ugasio" kanadsku kompaniju Phantom Secure, za koju se sumnjalo da snabdeva kriminalce širom sveta kripto-telefonima koje je nemoguće prisluškivati.

Više od 20.000 korisnika je toj firmi plaćalo dve hiljade dolara po telefonu, što je uključivalo i šestomesečno korišćenje aplikacije za komunikaciju, prenosi Dojče Vele.

Šef firme Vinsent Ramos je potom osuđen na devet godina zatvora i plaćanje 80 miliona dolara.

Kroz tu istragu, FBI je došao došao do jednog doušnika koji je pristao da sarađuje sa policijom kako bi izbegao zatvor. Taj kriminalac je ranije preprodavao navodno sigurne telefone firme Sky Global drugim kriminalcima i bio je na putu da sam razvije aplikaciju "ANOM".

Ponudio je policiji uvid u sve poruke koje se razmenjuju preko aplikacije – i to je bio pun pogodak. Te usluge ovog kriminalca, koji je već bio proveo šest godina na robiji zbog trgovine narkoticima, FBI je platio oko 180.000 dolara.

Australian Federal Police

 

Uz njegovu pomoć, FBI i AFP su ugradili "glavni ključ" u postojeći sistem enkripcije u ANOM aplikaciji, koji im je omogućio da dešifruju i čuvaju sve poruke poslate kroz platformu.

Za uređaje van SAD, enkriptovane poruke su preusmeravane na na "iBot" server, gde su otvarane, i zatim ponovo enkriptovane posebnim FBI kodom. Zatim su se slale drugom "iBot" serveru čiji je vlasnik FBI, da bi zatim bile ponovo otvorene i dostupne za čitanje.

Svaki korisnik ANOM aplikacije dobijao je u početku posebnu identifikaciju u vidu brojeva ili dve engleske reči, a kasnije su mogli i da biraju kakva će im biti korisnička imena. Naravno, FBI je sve vreme imao spisak korisničkih imena i ljudi koji ih koriste.

Kriminalac koji je slučajno pomogao policiji

"Morali ste da znate nekog kriminalca da biste se domogli jednog od ovih specijalnih telefona. Oni nisu mogli da zvone, ili da primaju mejlove. Mogli ste da komuncirate samo sa ljudima koji takođe koriste ANOM", objasnila je australijska policija, prenosi BBC.

Australijski begunac i navodni trgovac drogom Hakan Ajik bio je ključan za ovu operaciju, a da to ni sam nije znao.

NSW

 

On je preporučio aplikaciju svojim "kolegama" kriminalcima, nakon što su mu policajci na tajnom zadatku, pretvarajući se da su članovi bande, dali jedan telefon.

Australijski mediji nazvali su Ajika "Fejsbuk gangster", jer je često objavljivao fotografije na društvenim mrežama, na kojima se vidi da ima velike tetovaže i da je atletski građen.

Lokalni mediji preneli su da Ajik živi u Turskoj od kako je izbegao hapšenje, a iz policije su mu poručili da je najbolje da se preda, jer je verovatno i sam u opasnosti zbog toga što je nehotice "posadio" ANOM aplikaciju u kriminalni svet.

Uspešan test

Kao test, AFP je plasirao 50 uređaja u kriminalne krugove preko doušnika.

"Presretanjem komunikacije, AFP je uspeo da 'upadne' u dve najsofisticiranije kriminalne mreže u Australiji. Zajedno sa FBI u San Dijegu smo delili podatke o temama razgovora među kriminalcima, što je uključivalo  trgovinu drogom, kupovinu vatrenog oružja i druge ilegalne aktivnosti", navela je austalijska policija.

Nakon testa u Australiji, FBI je plasirao uređaje u još jednoj državi, koja je za sada neidentifikovana.

Ona je postavila svoje iBot servere, pa se ta mreža nastavila i dalje, širivši se po celom svetu.

Samo u Australiji je, za sada, podignuto 525 optužnica, i uhapšeno 224 kriminalaca.

Zatvoreno je šest laboratorija za pravljenje sintetičkih droga, i sprečeno je 21 ubistvo.

Tamo je zaplenjeno i 3.7 tona droge, 104 komada oružja, kao i više od 45 miliona australijskih dolara.

Australian Federal Police

 

Srbija pri vrhu po korišćenju ANOM-a

Od kako je pokrenuta operacija "Trojanski štit", policija širom sveta je presrela više od 20 miliona poruka sa ukupno 11.800 telefona, u više od 100 država.

Pet zemalja u kojima je aplikacija ANOM najviše korišćena su Australija, Nemačka, Holandija, Španija i Srbija, naveo je FBI.

FBI kao deo tekuće koordinisane operacije sa partnerima širom sveta, radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

Međunarodna grupa sudskih i policijskih vlasti je ranije već blokirala upotrebu šifrovane komunikacije organizovanih kriminalnih mreža preko komunikacionog sistema Enkročet, a zatim i aplikaciju Skaj, koja je u Srbiji poznat po tome što ga je korsitila kriminalna grupa na čelu sa Veljkom Belivukom.

Nakon obaranja sistema Skaj, organizovane kriminalne mreže tražile su novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja, i upravo je to otvorilo prostor za ANOM.

Komentari (0)

Svet