Fokus

Peking upozorio Vašington: "Sankcije ne bi trebalo da štete kineskim interesima"

Komentari

Autor: FoNet

09/03/2022

-

20:09

Peking upozorio Vašington: "Sankcije ne bi trebalo da štete kineskim interesima"
Tanjug/AP/Kiichiro Sato - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Kina će zaštititi svoje kompanije i ljude koji su se našli pod pretnjom američkih sankcija zbog trgovine sa Rusijom, izjavio je danas je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

On je rekao da će Peking preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća i pojedinaca, preneo je Sputnjik.

Kineski zvaničnik je ponovio kritiku svoje vlade u vezi sa unilateralnim sankcijama, rekavši da one nemaju osnov u međunarodnom pravu i samo izazivaju "ozbiljne poteškoće ekonomiji i egzistenciji ljudi" u ciljanim zemljama, umesto da podstiču mir i bezbednost.

"Kada sprovodi sankcije protiv Rusije, Vašington bi trebalo ozbiljno da shvati zabrinutost Kine, da one ne nanesu štetu kineskim pravima i interesima na bilo koji način", upozorio je Džao.

SAD su uvele zabranu izvoza naprednih poluprovodnika u Rusiju kao odgovor na vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, a ona se odnosi ne samo na američke kompanije, već i na strane firme koje koriste američki softver i tehnologije u proizvodnji.

U intervjuu za Njujork tajms, američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo upozorila je da bi njena vlada mogla "u suštini da zatvori" bilo koju kinesku kompaniju koja prkosi američkim sankcijama.

Ona je istakla da se kineska korporacija za proizvodnju poluprovodnika suočava sa potencijalnom kaznom zbog kršenja njene zabrane. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet