Fokus

Zemljotres jačine 7,3 stepena pogodio Japan: Izdato upozorenje za cunami, dva miliona domaćinstava bez struje

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

17:33

Zemljotres jačine 7,3 stepena pogodio Japan: Izdato upozorenje za cunami, dva miliona domaćinstava bez struje
Zemljotres jačine 7,3 stepena pogodio Japan: Izdato upozorenje za cunami, dva miliona domaćinstava bez struje - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Snažan zemljotres jačine 7.3 stepena na Rihterovoj skali pogodio je severoistčnu obalu Japana, zbog čega je izdato upozorenje na cunami, a u mraku je ostalo više od dva miliona domaćinstava na širem području Tokija.

Japanska Meteorološka agencija saopštila je da je epicentar zemljotresa bio na 60 kilometara ispod mora.

Kompanija Tokio Electrik Pauer Holdings, koja upravlja ovom nuklearnom elektranom, u kojoj su sistemi za hlađenje otkazali nakon katastrofe 2011. godine, saopštila je da radnici proveravaju stepen oštećenosti sistema u nuklearnom postrojenju.

U međuvremenu, Japanska meteorološka agencija (JMA) potvrdila je da se zemljotres dogodio u 23.36 časova po lokalnom vremenu na dubini od 60 kilometara (36 milja) ispod mora.

JMA je izdala i upozorenje na cunami sa talasima visine oko jednog metra za priobalna područja prefektura Mijagi i Fukušima, a nacionalna televizija NHK saopštila je da je cunami možda već blizu nekim od ugroženih područja.

Za sada nema preciznih podataka o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Zemljotres je, podsetimo, pogodio isto područje kao i 2011. godine, kada je zemljotres jačine 9 stepeni doveo do nuklearne katastrofe u Fukušimi, podsetile su agencije.

Komentari (0)

Svet