Fokus

Si Ðinping: Pojedinci u SAD šalju pogrešne signale Tajvanu, ovo pitanje treba pravilno da se reši

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

19:04

Si Ðinping:  Pojedinci u SAD šalju pogrešne signale Tajvanu, ovo pitanje treba pravilno da se reši
Si Ðinping: Pojedinci u SAD šalju pogrešne signale Tajvanu, ovo pitanje treba pravilno da se reši - Copyright Tanjug/Yue Yuewei/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping poručio je danas, tokom video sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, da pitanje Tajvana treba pravilno da se rešava, kako bi se izbeglo da ono ima negativan uticaj na kinesko-američke odnose, prenosi Rojters pozivajući se na kineske medije.

"Neki pojedinci u SAD šalju pogrešne signale snagama koje zagovaraju nezavisnost na Tajvanu, a to je veoma opasno. Ako se pitanje Tajvana ne reši kako treba, to će imati subverzivni uticaj na odnose između dve zemlje", rekao je Si Bajdenu u video pozivu.

On je takođe naglasio da se Peking nada da će američka strana posvetiti odgovarajuću pažnju ovom pitanju.

Kineski nosač aviona Šandong prošao je danas kroz Tajvanski moreuz, pod pratnjom američkog razarača, rekao je za Rojters izvor sa direktnim saznanjima o tome, samo nekoliko sati pre nego što su kineski i američki predsednici razgovarali.

Kina je u protekle dve godine pojačala svoju vojnu aktivnost u blizini ostrva kako bi potvrdila svoje pretenzije na suverenitet Tajvana, koji posmatra kao svoju otcepljenu provinciju, a to je ujedno najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD.

Vašington, koji traži pomoć Pekinga u obnavljanju mira u Ukrajini, nakon ruske invazije 24. februara, nema formalne diplomatske odnose sa Tajpejom, ali podržava i snabdeva Tajvan oružjem, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet