Fokus

EU i SAD postigle sporazum o pouzdanom protoku podataka

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

22:08

EU i SAD postigle sporazum o pouzdanom protoku podataka
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i SAD postigle su preliminarni sporazum kako bi izbegle veliki poremećaj u transatlantskim tokovima podataka, a što je bilo ugroženo presudom evropskog suda pravde, izjavili su danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik SAD Džozef Bajden.

Prenosi podataka između EU i SAD suočeni su sa rizikom od velikog poremećaja zbog presude Suda pravde EU iz 2020. godine kojom je poništen prethodni aranžman čiji je cilj bio da balansira zabrinutost EU u vezi sa privatnošću podataka i mera nadzora SAD, preneo je Rojters.

"Danas smo pristali na zaštitu privatnosti podataka i bezbednosti građana bez presedana", rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa Fon der Lajen.

"Veoma sam zadovoljna što smo postigli načelni dogovor o novom okviru za transatlantske tokove podataka", rekla je Fon der Lajen.

Ovo će omogućiti predvidljive i pouzdane protoke podataka između EU i SAD, čuvajući privatnost i građanske slobode, dodala je ona, ne objašnjavajući detalje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet