Evropa

Bajden nastavlja "turneju" po Evropi: Stigao u Poljsku, obratiće se američkim vojnicima

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

14:46

Bajden nastavlja "turneju" po Evropi: Stigao u Poljsku, obratiće se američkim vojnicima
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden stigao je u Poljsku na aerodrom Žešov-Jasionka, kako bi se uverio u međunarodne napore da se pomogne milionima ukrajinskih izbeglica koje beže iz ratom razorene zemlje.

Kako prenosi Rojters, lider SAD će se obratiti i američkim vojnicima koji ojačavaju istočno krilo NATO. Bajden je doputovao iz Brisela, gde je prisustvovao samitima EU, G7 i NATO.

Na samitu NATO odlučeno je da se još 40.000 vojnika rasporedi u četiri zemlje - Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Bugarsku, kako bi se dodatno ojačalo istočno krilo pod pokroviteljstvom Alijanse.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera G7 u Briselu, Bajden je rekao da se Amerika obavezela da će pružiti pomoć milionima Ukrajinaca koji su pogođeni tokom rata u ovoj zemlji.

"NATO i evropski saveznici ujedinjeni su u podršci Ukrajini vojnom i humanitarnom pomoći kao i u nametanju najznačajnijeg režima ekonomskih sankcija ikada za koje se nadamo da bi mogli da na neki način osakate ekonomiju Vladimira Putina", rekao je Bajden.

"Pokazivanje jedinstva evropskih saveznika i SAD"

Jedan od osnovnih ciljeva dolaska američkog predsednika u Evropu je i pokazivanje jedinstva između SAD i evropskih saveznika - upravo je to iskazano u zajedničkom saopštenju Bajdena i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"Mi smo ujedinjeni u našoj rešenosti da branimo naše zajedničke vrednosti, uključujući demokratiju, poštovanje ljudskih prava, globalni mir i stabilnost i međunarodni poredak zasnovan na pravilima", naveli su Fon der Lajen i Bajden.

Dodali su i da EU i SAD preduzimaju zajedničke korake u energetskoj saradnji kako bi obezbedili sigurnost snabdevanja i smanjili zavisnost od ruskih fosilnih goriva, kao i da će u tom cilju SAD pomoći EU i uspostaviti radnu grupu koja će se baviti "neposrednim energetskim bezbednosnim potrebama EU". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa