Fokus

Lajen i Bajden jedinstveni u osudi Rusije: Branimo demokratiju, globalni mir i međunarodni poredak

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

22:58

Lajen i Bajden jedinstveni u osudi Rusije: Branimo demokratiju, globalni mir i međunarodni poredak
AP/Patrick Semansky - Copyright AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik SAD, Džo Bajden u zajedničkom saopštenju objavljenom večeras u Briselu poručili su da su jedinstveni u osudi "agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", solidarni sa ukrajinskim narodom i pozivali su Rusiju da prekine "brutalni juriš na svog suseda".

"Mi smo ujedinjeni u našoj rešenosti da branimo naše zajedničke vrednosti, uključujući demokratiju, poštovanje ljudskih prava, globalni mir i stabilnost i međunarodni poredak zasnovan na pravilima", navode Lajen i Bajden u zajedničkom saopštenju

Predsednica Evropske komisije i predsednik SAD kazu da će nastaviti koordinisane transatlantske napore u podršci ukrajinskom narodu, nametanju "teških troškova Rusiji" i jačanju otpornosti evropske i američke demokratije, ekonomije i društava.

"Sjedinjene Države i Evropska unija zajednički rade na otupljivanju sposobnosti Rusije da rasporedi svoje preostale međunarodne rezerve, uključujući zlato, da podrži svoju ekonomiju i finansira svoj ilegalni rat", navodi se u saopštenju.

Dva lidera naglašavaju da EU i SAD preduzimaju zajednicke korake u energetskoj saradnji kako bi obezbedili sigurnost snabdevanja i smanjili zavisnost od ruskih fosilnih goriva i navode da će u tom cilju SAD pomoći EU i uspostaviti radnu grupu koja će se baviti "neposrednim energetskim bezbednosnim potrebama EU". U cilju sprečavanja potencijalne krizu sa hranom izazvanom poskupljenjem i prekidima u snabdevanju zbog rata u Ukrajini, EU i SAD kažu da nameravaju da udvostruče zajedničke napore u povećanju globalne bezbednost hrane i pružanja direktnu pomoć u hrani partnerima širom sveta.

SAD i EU nastavljaju i blisku koordinaciju na ”privremenoj zaštiti i humanitarnom prihvatu" izbeglih iz Ukrajine, a Bajden je najavio plan da SAD dočekaju do 100.000 Ukrajinaca koji beže od ruske agresije. U EU je za mesec dana rata u Ukrajini stiglo preko tri milona izbeglih iz te zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet