Evropa

Zaharova: Zapad u tuđem oku vidi trun, u svom ne vidi balvan

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

21:50

Zaharova: Zapad u tuđem oku vidi trun, u svom ne vidi balvan
Marija Zaharova - Copyright AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Zapadne zemlje pokušavaju da kritikuju Rusiju u situaciji sa Ukrajinom, ali ne žele da se prisete zločina koje su počinile, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, navodeći kao primere napade na Jugoslaviju, Libiju i Irak.

"Sve kritike Pariza i drugih zapadnih predstavnika Zapada na račun Rusije po pravilu jasno se uklapaju u temelj istine: 'Vidimo trun u tuđem oku, a u sopstvenom ne vidimo balvan'. Pre nego što počnu da diskutuju na temu ratnih zločina, trebalo bi da se prisete sopstvene istorije vazdušnih napada na Jugoslaviju, Libiju, Irak", istakla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Nemoćni bes je nastao u Americi zbog propalih planova da od Ukrajine naprave uporište za napade na Rusiju, napomenula je ona.

Taj gnev je praktično doveo Vašington do virtuelne tačke bez povratka u bilateralnim odnosima, rekla je Zaharova, dodajući da se očigledno nije pretpostavljalo da će Rusija izdržati taj udar.

Govoreći o pregovorima delegacija Rusije i Ukrajine, Zaharova je rekla da se oni nastavljaju u formatu video-konferencije.

"Trenutno se putem video-konferencija nastavljaju pregovori ruske i ukrajinske delegacije o nacrtu sporazuma o rešavanju situacije u Ukrajini i njenoj neutralnosti. Razgovara se o vojnim, političkim i humanitarnim aspektima", navela je ona.

Zaharova je rekla da je glavna prepreka na pregovorima sa Ukrajinom nesamostalnost kijevskog režima.

"Odluke ne donosi kijevski režim, a donete odluke nisu u skladu sa interesima naroda, građana Ukrajine. Sve se to radi pod uticajem Vašingtona preko odgovarajućih kanala veze, odluke se predstavljaju kao odluke ukrajinske strane, a zapravo one nisu odraz ni realnosti, ni politike usmerene na interese ukrajinske strane, države. Iza kijevskog režima su stručnjaci koji preko tog režima ostvaruju svoje ciljeve", naglasila je ruska zvaničnica.

Ako pođemo od toga da je napredak zapravo kretanje, razvoj i da se pregovori odvijaju, onda to jeste napredak, dodala je.

Kaže i da se Rusija nada da će Kijev shvatiti neminovnost mirnog rešenja problema demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, njenog pretvaranja u neutralnu državu zarad dobrobiti stanovnistva same zemlje i cele Evrope.

"Što pre to shvate predstavnici kijevskog režima i njihovi pokrovitelji, pre će specijalna vojna operacija biti završena", navela je Zaharova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa