Fokus

Nova rezolucija Generalne skupštine UN o hitnom prekidu rata u Ukrajini, Srbija među državama koje su glasale "za"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

24/03/2022

-

18:58

Nova rezolucija Generalne skupštine UN o hitnom prekidu rata u Ukrajini, Srbija među državama koje su glasale "za"
Tanjug/AP/John Minchillo - Copyright Tanjug/AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština UN usvojila je danas ubedljivom većinom od 140 glasova novu rezoluciju koja "zahteva od Rusije da odmah prekine rat u Ukrajini".

U rezoluciji se krivi Rusija za humanitarnu krizu u Ukrajini i poziva da se odmah uvede prekid vatre i zaštite milioni civila i njihovih domova, škola i bolnica kritičnih za njihovo preživljavanje, prenosi agencija AP.

Na osnovu slike koju je na Tviteru podelio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, Srbija je bila među državama koje su glasale za ovu rezoluciju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini u Njujorku za je glasalo 140 zemalja, 38 je bilo uzdržano i pet je glasalo protiv, prenosi Frans pres. Pored Rusije, protiv rezolucije su glasali Sirija, Severna Koreja, Eritreja i Belorusija.

 

 

Iako nisu obavezujuće, rezolucije Generalne skupštine imaju političku težinu, ocenio je CNN.

U tekstu se izražava žaljenje zbog "teških humanitarnih posledica" ruske agresije koja je, kako se navodi, razmera neviđenih u Evropi decenijama.

Izražava se žaljenje zbog ruskog granatiranja, vazdušnih napada i "opsade" gusto naseljenih gradova, uključujući južnog grada Marijupolja i traži nesmetan pristup humanitarnoj pomoći.

Rusija je današnju rezoluciju Generalne skupštine osudila kao "anti rusku" i optužila one koji je podržavaju da nisu stvarno zabrinuti za humanitarnu situaciju na terenu, već da žele da politizuju pomoć.

Podsetimo, Srbija se 2. marta na sednici Generalne skupštine UN-a takođe pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu.

Generalna skupština UN-a usvojila je tada rezoluciju kojom se izražava žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet