Evropa

G7 osudio Rusiju i pozvao na njenu izolaciju, lideri "jedinstveni i odlučni u podršci ukrajinskom narodu"

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

18:54

G7 osudio Rusiju i pozvao na njenu izolaciju, lideri "jedinstveni i odlučni u podršci ukrajinskom narodu"
G7 osudio Rusiju i pozvao na njenu izolaciju, lideri "jedinstveni i odlučni u podršci ukrajinskom narodu" - Copyright Tanjug/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Grupe sedam (G7) ekonomski najrazvijenih zemalja sa sastanka u Briselu poručili su danas da su jedinstveni u rešenosti da obnove mir i stabilnost i da se pridržavaju međunarodno prava i ponovili osudu ruske vojne agresije na Ukrajinu.

"Ostajemo zgroženi i osuđujemo razorne napade na ukrajinsko stanovništvo i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice i škole. Pozdravljamo istrage međunarodnih mehanizama, uključujući tužilštvo Međunarodnog krivičnog suda i adićemo zajedno na prikupljanju dokaza o ratnim zločinima", navodi se u zajedničkom saopštenju G7

G7 poziva ruske snage da odmah obezbede bezbedne humanitarne koridore do opkoljenih gradova, a rusko rukovodstvo pozivaju da bez odlagaja zaustavi vojna dejstva na teritoriji Ukrajine. Oni pozivaju Belorusiju, ali i druge zemlje da ne daju vojnu ili drugu pomoć Rusiji, da se uzdrže od izbegavanja i zaobilaženja već usvojenih sankcija protiv Rusije, i poručuju da su spremni da primene dodatne mere protiv režima u Moskvi.

Rusija se poziva i da poštuje svoje međunarodne obaveze i da se uzdrži od bilo kakve aktivnosti koja ugrožava nuklearne lokacije i ukazuju na štetnost ruskih kampanja dezinformacijama.

Sa druge starane, lideri G7 kažu da su jedinstveni i odlučni u podršci "ukrajinskom narodu u njegovom herojskom otporu neopravdanoj i nezakonitoj agresiji Rusije" i najavljuju da će pojačati podršku i Ukrajini i susednim zemljmama.

Posebno je pohvaljena solidarnost i humanost suseda Ukrajine u prihvatu ukrajinskih izbeglica i naglašena spremnost da se izbegli iz Ukrajine dočekaju i na teritoriji država koje čine Grupu sedam najrazvijenih zemalja sveta.

"Narod Rusije mora da zna da mi nemamo ništa protiv njih. Predsednik Putin, njegova vlada i pristalice, uključujući i Lukašenkov režim u Belorusiji, nameću ovaj rat i njegove posledice Rusima i njihova odluka je ta koja ocrnjuje istoriju ruskog naroda", navodi se u zajedničkom saopštenju G7

Lideri SAD, Kanade, Japana, Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije kažu da će preduzeti dalje korake kako bi smanjili zavisnost od ruskih energenata i da će podržati sve one zemlje koje su spremne da ”postepeno ukinu svoju zavisnost od uvoza ruskog gasa, nafte i uglja”.

"Pozivamo zemlje koje proizvode naftu i gas da deluju na odgovoran način i da povećaju isporuke na međunarodna tržišta, uz napomenu da OPEK ima ključnu ulogu. Radićemo sa njima i svim partnerima kako bismo obezbedili stabilno i održivo globalno snabdevanje energijom", stoji u tekstu zajedničko saopštenja G7.

G7 najvljuje da će raditi i na sprečavanju globalne krize kada je snabdevanje hranom u pitanju i pozivaju na vanrednu sednicu Saveta Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), kako bi se razmotrile posledice po svetsku bezbednost hrane i poljoprivredu nastale usled ruske agresije na Ukrajinu. U zaključku, lideri G7 pozivaju međunarodne organizacije i multilateralnie forume da "više ne vode svoje aktivnosti sa Rusijom na uobičajen način".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa