Evropa

Direktor Međunarodne agencije za energiju: Ruska odluka o plaćanju u rubljama pretnja bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

17:00

Direktor Međunarodne agencije za energiju: Ruska odluka o plaćanju u rubljama pretnja bezbednosti
Direktor Međunarodne agencije za energiju: Ruska odluka o plaćanju u rubljama pretnja bezbednosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol ocenio je danas odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da "neprijateljske" zemlje plaćaju ruski prirodni gas u rubljama kao "pretnju bezbednosti".

Birol je, na konferenciji za medije u sedištu IEA u Parizu, rekao da su članice te organizacije ujedinjene u nastojanju da radikalno smanje uvoz ruske nafte i gasa, preneo je Rojters.

On je takođe naveo da nafta iz strateških rezervi, koja je do sada plasirana na tržište u okviru koordinisane akcije koju predvode SAD, čini samo 4,0 posto ukupnih zaliha 31 industrijalizovane zemlje članice IEA, bez Rusije.

Na istoj konferenciji se novinarima obratila i američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm, koja je rekla da Sjedinjene Države i njihovi saveznici razgovaraju o mogućem daljem koordinisanom puštanju u promet nafte iz strateških rezervi kako bi se pomoglo smirivanju tog tržišta nakon napada Rusije na Ukrajinu.

"Što se tiče zaliha za vanredne situacije, o tome se stalno razgovara i svi ti alati su svakako na stolu", dodala je Granholm.

Evropska sirova nafta Brent trguje se danas na nivou od oko 120 dolara za barel.

Države članice IEA dogovorile su se ranije ovog meseca da iz svojih rezervi "oslobode" više od 60 miliona barela nafte u nastojanju da ohlade rastuće cene koje podižu troškove života i podstiču inflaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa