Biznis vesti

Peskov: Zabrinutost Srbije zbog plaćanja gasa u rubljama biće prioritet za Rusiju

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

11:37

Peskov: Zabrinutost Srbije zbog plaćanja gasa u rubljama biće prioritet za Rusiju
Peskov: Zabrinutost Srbije zbog plaćanja gasa u rubljama biće prioritet za Rusiju - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zabrinutost Srbije zbog plaćanja gasa u rubljama biće prioritet za Rusiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića o plaćanju gasa u rubljama.

"To je potpuno normalno. On je u pravu. To zaista može da bude problematična situacija, zato što je Bugarska u ovom slučaju istupila sa neprijateljskim koracima prema nama. Zato će morati da plaća u rubljama, htela ne htela, sviđalo joj se to ili ne. Ali, u isto vreme to ne važi za Srbiju. To je problem koji treba rešiti. Naravno, zabrinutost Srbije biće za nas prioritet", rekao je Peskov.

Vučić je sinoć rekao da se mogu očekivati negativni efekti zbog uvođenja plaćanja gasa u rubljama.

"Veliki je problem za ceo svet, kao i odluka oko rublji. Neki smatraju da je to genijalno u geopolitičkoj igri, da se suprotstave petrodolaru, juanu... Nemci su već naveli da je to razlog za raskid ugovora. Sve to nam donosi samo mnogo problema", rekao je Vučić za RTV.

Putin je, inače, juče rekao da Rusija neće prihvatati plaćanje za isporuke prirodnog gasa u "kompromitovanim“ valutama, uključujući dolare i evre, i da će preći na plaćanje u rubljama.

Ruski lider je precizirao da će se predstojeće izmene gasnih ugovora sa "neprijateljskim zemljama" ticati samo valute plaćanja, koja će biti promenjena u rusku rublju.

Putin je naložio vladi da izda odgovarajuću direktivu Gaspromu o izmenama postojećih ugovora. Ministarstvo finansija i ruska centralna banka bi trebalo u roku od nedelju dana da utvrde proceduru po kojoj će uvoznici gasa kupovati rublje na domaćem tržištu.

Kada je Putin rekao da se Rusija sprema na prihvatanje plaćanja u rubljama, cena gasa je porasla za oko 20 odsto, na 1.350 dolara za hiljadu kubika. Analitičari su za Euronews Srbija napomenuli da bi trebalo razmišljati o političkim i ekonomskim posledicama ove odluke, ali da je u svakom slučaju ta odluka izazvana ekonomskim sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis