Biznis vesti

Mihajlović: Država ima rezervni plan za gas

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

15:11

Mihajlović: Država ima rezervni plan za gas
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Nišu da se snabdevanje gasom preko Bugarske odvija uobičajeno, ali da je država pripremila plan, ukoliko zbog rata u Ukrajini, dotok gasa iz tog pravca bude onemogućen.

Ona je u Nišu obišla dva domaćinstva koja učestvuju u nacionalnom programu unapređenja energetske efikasnosti. Odgovarajući na pitanja novinara, ministarka je rekla da će završetkom radova na gasnom interkonektoru Niš-Dimitrovgrad Srbija dodatno unaprediti stabilnost u tom sektoru.

"Nažalost, živimo u neizvesnom vremenu koje će trajati dok traje rat, i ukoliko dođe do problema imamo nekoliko opcija. Jedna je da gas uzimamo iz Mađarske, druga je naše skladište u Banatskom Dvoru, gde imamo i naše rezerve, a tu su i rezerve "Gasproma". Treća mogućnost jeste supstitucija, kao što smo radili 2009. godine", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je posebno istakla značaj završetka radova na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska i izgradnju novog podzemnog skladišta gasa.

"Očekujemo ozbiljnije radove u narednih sedam dana na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, svakako sve treba da bude gotovo u septembru naredne godine, što će nam otvoriti mogućnost da dobijemo gas i iz drugog pravca i izvora. Dodatna stvar jeste novo podzemno skladište gasa, čime ćemo dodatno osigurati bezbednost u gasnom sektoru", rekla je ministarka.

Ona je dodala da nam od toga zavise privreda i industrija koje troše 80 odsto od ukupne potrošnje gasa u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis