Biznis vesti

"Nije realno da Bugarska prestane da kupuje ruski gas": Da li je tranzit kroz Balkanski tok zaista doveden u pitanje?

Komentari

Autor: Zlatica Radović

22/03/2022

-

18:13

"Nije realno da Bugarska prestane da kupuje ruski gas": Da li je tranzit kroz Balkanski tok zaista doveden u pitanje?
"Nije realno da Bugarska prestane da kupuje ruski gas": Da li je tranzit kroz Balkanski tok zaista doveden u pitanje? - Copyright EPA/JOHN RANDERIS, AP/Petr David Josek, Matthias Rietschel, Frank Hormann

veličina teksta

Aa Aa

Posle najava iz Bugarske da odustaju od ruskog gasa, odnosno da neće obnavljati dugoročni ugovor koji ističe krajem ove godine, mnogi su se u Srbiji zabrinuli da bi to moglo uticati na snabdevanje Srbije ruskim gasom iz Balkanskog toka, koji nam dolazi preko Bugarske. Tome je prethodila informacija od pre nekoliko dana, da bi Bugarska čak mogla i da zatvori ovaj gasovod ako Rusija počne da plaća tranzit gasa u rubljama zbog uvedenih sankcija. Komšije su tako svojim najavama uzburkale javnost u našoj zemlji, koja je i inače zabrinuta zbog energetske krize koja trese Evropu u strahu od nestašica energenata zbog sankcija koje je Evropa uvela Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Stručnjaci za eneregetiku, međutim, smatraju da Bugarska nema velike šanse da se potpuno distancira od ruskog gasa, a još manje da spusti rampu na Balkanski tok, kojim ovaj energent preko nihove teritorije dolazi u Srbiju i Mađarsku.

Mihajlović: Srbija spremna za svaki scenario

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija za sada uredno dobija ruski gas Balkanskim tokom, koji ide preko Bugarske, kao i da još nema najava da bi Bugarska mogla da obustavi tranzit gasa za Srbiju. Ona je ukazala da ne postoji saglasnost bugarskih zvaničnika u vezi sa ovom temom, jer "premijer kaže da će prihvatiti sankcije, ali ne u vezi sa gasom, ministar finansija govori da neće više uzimati ruski gas, dok je ministar energetike nešto malo blaži u tim ocenama". Mihajlovićeva je istakla da je Srbija spremna za svaki scenario i da nadležni održavaju komunikaciju sa bugarskom i sa ruskom stranom, ali da za sada nema najava da bi moglo da dođe do prekida snabdevanja.

Gazprom

 

Ministarka Mihajlović je podsetila da je Međunarodna agencija za energetiku napravila plan za EU koji u prvoj tački predviđa da sve zemlje EU koje imaju dugoročne ugovore sa "Gaspromom", kada ti ugovori isteknu, ne treba da produžavaju nabavku ruskog gasa, a da je u slučaju Bugarske, taj rok decembar ove godine.

EU: Zajednička nabavka strateških zaliha

Podsetimo, Evropska komisija je još prošle godine predložila sistem za zemlje EU da zajedno kupuju strateške zalihe gasa, na koji su neke članice, uključujući Španiju, pozvale kao način da se osiguraju zbog mogućih poremećaja u snabdevanju. Strah od šokova u snabdevanju dodatno je porastao posle ruske invazije na Ukrajinu, jer Rusija isporučuje 40 odsto gasa za potrebe potrošača u EU.

Kako prenosi Rojters, lideri zemalja EU dogovoriće se na samitu ove nedelje da zajednički kupuju gas, LNG i hidrogen uoči naredne zime, što znači da Bugarska neće ni morati sama da sklapa sporazum sa "Gaspromom". Invazija Rusije, najvećeg evropskog izvoznika gasa, na Ukrajinu, dovela je do rekordno visokih cena energije i uticala na plan EU da smanji upotrebu ruskog gasa ove godine – što će zahtevati porast uvoza od drugih dobavljača, kao što su Katar i Sjedinjene Države.

profimedia

 

Brisel je rekao da će pomoći zemljama da pokrenu zajedničku kupovinu gasa ove godine, a očekuje se da će ove nedelje predložiti pravila koja zahtevaju od zemalja da pune skladišta gasa do 90 odsto svake godine pre zime. Prem informacijama koje je objavio Rojters, skladište EU je trenutno na 26 odsto kapaciteta.

Vuletić: Nije realan scenario da ne kupuju ruski gas

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić smatra da nije realan scenario da Bugarska obustavi kupovinu ruskog gasa pošto, kako kaže, ova zemlja nema alternativu, a još manje očekuje od Bugarske eventualnu obustavu tranzita gasa za Srbiju i Mađarsku zbog potpisanih međunarodnih ugovora za Balkanski tok. Ipak, podseća da je Bugarska ranije obustavila izgradnju Južnog toka za snabdevanje ruskim gasom u Evropu.

"Tako gledano može da se desi da upropasti i ovaj projekat. Ali, zašto bi to uradila kada joj treba gas, a nema drugih izvora. To je teško zamisliti, jer kada je reč o gasu, Bugarska 100 odsto zavisi od uvoza. S druge strane, trenutno i u dogledno vreme osim ruskog gasa Bugarska nema drugu alternativu. Imala je pre gasnu vezu preko Ukrajine i Rumunije i sada izgradnjom Balkanskog toka dobila je direktnu vezu sa ruskim gasom. Zašto bi onda to ona uradila? Osim ako se na nju ne vrši vrlo veliki pritisak. Čini se, ipak, da je Bugarska jedna slaba karika u celom tom odlučivanju", kaže Vuletić za Tanjug.

On napominje da i u slučaju prekida dotoka preko Bugarske, Srbija ima još jedan pravac za snabdevanje ruskim gasom, a to je preko Ukrajine i Mađarske kod Horgoša, koji je koristila pre izgradnje Balkanskog toka.

profimedia

 

"Bugarska nema pravo da ukine gas za naše potrebe, može da kaže - ja neću da produžim ugovor za ruski gas, ali mora da pustid otok ka nama, jer imamo međunarodni ugovor za tranzit gasa i sa Bugarskom, Rusijom i Turskom, pošto je Balkanski tok nastavak Turskog toka kojim Turska dobija gas iz Rusije", navodi Vuletić.

On kaže da ni Srbija nema alternativu ruskom gasu u narednih deset godina i napominje Evropa uvozi oko 40 odsto sopstvenih potreba za gasom iz Rusije, što teško da može da se nadoknadi nekim drugim izvorima.

"Priča se o azerbejdžanskog gasu i gasovod Transjadranskom gasovodu TAP koji je izgrađen, međutim sve količine koje idu iz Azerbejdžana su rezervisane za Tursku, Grčku i ogromna većina od 10 milijardi kubika za Italiju.  Počeli su Bajden i Šolc da razgovaraju sa Katarom, međutim tog tečnog prirodnog gasa - LNG, koji bi voleli od Katara da dobiju ima u malim količinama", tvrdi Vuletić.

On kaže da  Katar godišnje proizvodi oko 100 milijardi kubika gasa, a da toliko godišnje troši samo nemačka. Od te količine, navodi, je 70 odsto dugoročno vezano za potrebe Kine, Japana, Južne Koreje i Indije, a nešto malo katarskog gasa uvoze Velika Britanija, Španija i Francuska.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis