Biznis vesti

Mihajlović: Spremni smo na sve, ali nema najava da bi Bugarska mogla da obustavi tranzit gasa za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

12:49

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija za sada uredno dobija ruski gas Balkanskim tokom, koji ide preko Bugarske, kao i da još nema najava da bi Bugarska mogla da obustavi tranzit gasa za Srbiju.

"Spremni smo na sve, održavamo komunikaciju sa bugarskom i sa ruskom stranom, i za sada nema najava da bi do toga moglo da dođe", rekla je Mihajlović za Tanjug.

Ona je tako odgovorila na pitanje kako komentariše najave koje stižu iz Bugarske da više neće uzimati ruski gas i da li bi to moglo da dovede do prekida isporuka ruskog gasa Balkanskim tokom za Srbiju.

"Za sada to teče normalno, mi kroz Bugarsku i Balkanski tok dobijamo šest miliona kubnih metara. Najave koje čujemo iz Bugarske su različite - premijer kaže da će prihvatiti sankcije, ali ne u vezi sa gasom, ministar finansija kaže da neće više uzimati taj gas, ministar energetike je tu nesto malo blaži... Kako god bude, jedno je prekid snabdevanja za samu Bugarsku koji će da pogodi samo Bugarsku, a drugo je pitanje tranzita gasa", rekla je ona.

profimedia

 

Mihajlović ističe da odluke Bugarske ne moraju da znače da tranzit gasa mora da bude obustavljen, jer obustava tranzita kroz Bugarsku nije samo pitanje Srbije, već automatski znači da i Mađarska neće imati gas.

"Mađarska dobija gas kroz Balkanski tok i potpisala je prošle godine dugoročni ugovor sa Gaspromom na 15 godina. Ali, ako bismo pošli od najcrnjenjeg scenarija da uopšte više neće gas ići Balkanskim tokom, Srbija ima mogućnost da nabavlja gas preko severa, odnosno Mađarske i može da koristi gasno skladište Banatski dvor", navela je ona.

Objašnjava da bi u toj hipotetičkoj situaciji, dok ne završimo gasni konektor između Niša i Dimitrovgrada, morali da razmišljamo i o supstituciji gasa nekim drugim energentima.

"Tako da postoje razni scenariji i krizni planovi 1,2,3.. , ali smo spremni na sve", rekla je ona Tanjugu.

"Potpuna promena u energetskom sektoru EU"

Napominje da imajući u vidu pritisak zbog aktuelne situacije to što EU mora pod hitno da odlučuje kako će se snabdevati energentima u narednim godinama - sve to ne isključuje jednu takvu mogućnost.

"Predlog Međunarodne agencije za energetiku, koja je napravila plan za EU u prvoj tački predviđa da sve zemlje EU koje imaju dugoročne ugovore sa Gaspromom, kada ti ugovori isteknu, ne treba da produžavaju nabavku ruskog gasa. U slučaju Bugarske, to je decembar ove godine", navela je Mihajlović.

Napomenula je da su sve oči u vladi i predsednika Aleksandra Vučića uprte u energetiku i pitanje energetske bezbednosti, kao i da je država obezbedila sve što nam je potrebno kako bi imali operativnu energetsku bezbednost.

"Imamo dovoljno za više od mesec dana, i benzina, dizela, TNG-a i mazuta za više od 88 dana, a nabavljamo i 20.000 tona sirove nafte. Imamo u Banatskom dvoru sada malo više gasa. Takođe, ruski deo skladišta ima nešto više gasa od nas. Redovna su snabdevanja gasom i od Gasproma. Borimo se svaki dan da obezbedimo više svega", rekla je ona.

Gazprom

 

Mihajlovićeva je napomenula da je ovo teška sitaucija za celu Evropu i da ova kriza neće prestati tako brzo. Ističe da je prvi uslov da prestane rat u Ukrajini.

"Drugo, sve zemlje su postale svesne da nije sada samo pitanje operativne energetske bezbednosti već šta ćemo da radimo godinama ispred nas", rekla je Mihajlovićeva.

Podseća da je Srbija počela izgradnju gasovoda Niš - Dimitrovgrad, koji nam daje mogućnost da već od sledeće godine imamo još neke dobavljače gasa i budemo gasno stabilni. Ministarka kaže da će se sve ovo što se dešava sigurno odraziti na ceo svet i da će doći do potpune promene u energetskom sektoru EU.

Kako je rekla, ne zna se još kakav će biti odnos Rusije po pitanju isporuka gasa i nafta, ali za sada svi imaju isporuke iz Rusije, kao i zemlje EU i Bugarska.

"Ipak, svi se spremaju i prave odluke šta će raditi za godinu dve ili tri... Srbija je u tom smislu spremna za svaki scenario", navela je Mihajlovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis