Biznis vesti

Mihajlović o snabdevanju gasom: Potreban nam je zajednički krizni plan sa Mađarskom, BiH i Bugarskom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2021

-

13:05

Mihajlović o snabdevanju gasom: Potreban nam je zajednički krizni plan sa Mađarskom, BiH i Bugarskom
Zorana Mihajlović - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Pokrenuću u narednih nekoliko dana inicijativu ka ministrima u Bugarskoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini da se spremimo za sve druge krize tako što ćemo napraviti zajednički krizni plan, kako bismo efikasno rešavali stabilno snabdevanje gasom, izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka energetike. Ona je istakla da, osim toga, Srbija pod hitno treba da radi na proširenju skladišta i na planiranju strateških rezervi gasa, koji bi trebalo da bude veći od 300 miliona kubnih metara. Ona je rekla da će se na tome raditi u narednih godinu, godinu i po.

Na pitanje novinara o snabdevanju gasom i havariji koja se desila u Bugarskoj, Mihajlovićeva je rekla da još nemamo redovno snabdevanje gasom.

"To se ne dešava zbog srpske strane, desila se havarija u Bugarskoj, na starom gasovodu. Trebalo je da se reši jutros, desile su se nove komplikacije sa bugarske strane, u komunikaciji smo sa bugarskim kolegama i nadam se da će se do kraja dana sve rešiti. S druge strane, 'Srbijagas' je obavezan da postupa u skladu sa planom u kriznim situacijama, spremni su i verujem da ćemo imati dovoljne količine gasa", rekla je ona.

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je da je prekinuo transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku, posle pucanja gasovoda u blizini sela Vetrino na severoistoku zemlje 1. novembra. Bugarska inače transportuje ruski gas preko svoje gasne mreže u Srbiju i Mađarsku. 

Javno preduzeće Novosadske toplane saopštilo je da je zbog havarije u Bugarskoj prekinulo isporuku toplotne energije za grejanje i toplu vodu za sve korisnike usluga, a "Srbijagas" je potom obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske uvozom pet miliona metara kubnih gasa. Ostatak, prema rečima direktora Dušana Bajatovića, dolazi iz domaćih rezrevi.

Preporuka za vas

SAZNAJEMO Za projekat zamene stolarije se prijavilo 88 opština! Mihajlović: Prvi ugovori krajem jula, novi prozori do kraja godine

Komentari (0)

Biznis