Biznis vesti

Otklonjen kvar na gasovodu u Bugarskoj, Bajatović: Ponovo potekao gas za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

14:05

Otklonjen kvar na gasovodu u Bugarskoj, Bajatović: Ponovo potekao gas za Srbiju
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Gas iz Bugarske je, nakon otklanjanja kvara na gasovodu u toj zemlji, krenuo i za Srbiju i za Mađarsku, rekao je Tanjugu generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je izjavio da je gas za Srbiju potekao pošto su usaglašene nominacije, odnosno količine gasa za danas.

U Bugarskoj je u ponedeljak rano ujutro došlo do pucanja cevi u rejonu kompresorske stanice Provadija, zbog čega je bila prekinuta isporuka gasa ka Rumuniji i ka Srbiji odnosno Mađarskoj.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da će isporuka gasa iz Bugarske za Srbiju početi u toku dana, kao i da je u bugarskom gasovodu počeo da se puni gas za našu zemlju.

"Zvanična, konačna informacija je da je taj gasovod počeo da puni gas za Srbiju, prema tome verujem da je ova situacija biti rešena i da će Srbija u par narednih sati, odnosno do predvečerja, imati kompletno snabdevanje gasa koje nam dolazi iz Bugarske", rekla je Mihajlovićeva u Novom Sadu.

Ministarka je, uoči početka 10. Međunarodnih dana energetike i investicija u Novom Sadu, istakla da je upravo ovaj događaj pre dva dana u Bugarskoj pokazao koliko je energetski sistem ranjiv.

Takođe, dodala je da je pitanje energetske efikasnosti od izuzetnog značaja za Srbiju.

Prenos gasa u Srbiju, Mađarsku i Rumuniju nastavljen je u ponoć, saopštio je jutros  "Bulgartransgaz". Prenos je nastavljen pošto su završeni radovi na sanaciji havarije na delu gasovoda kod sela Vetrino, preneo je bugarski radio BNR.

Prenos gasa je bio privremeno obustavljen 1. novembra.

Kako je navedeno, ambasada Ruske Federacije u Sofiji potvrdila je da je Gasprom na zahtev bugarske vlade povećao isporuke gasa Bugarskoj po povoljnim cenama.

U novembru je cena gasa za Bugarsku pala na 46,55 evra po MWh, što je oko polovine prosečne cene gasa u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis