Evropa

NATO poziva Rusiju da okonča rat i jača istočno krilo: Nove jedinice stižu u Slovačku, Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/03/2022

-

14:47

NATO poziva Rusiju da okonča rat i jača istočno krilo: Nove jedinice stižu u Slovačku, Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu najveća generacijska pretnja za bezbednost i dodao je da je narod Ukrajine pokazao hrabrost i odlučnost u borbi za slobodu i budućnost. "Mi smo uz njih", istakao je Stoltenberg posle NATO samita, prenosi BBC. Lideri Alijanse su se saglasili da ojačaju odbranu na istoku kao odgovor na rusku invaziju na Ukrjainu, a Stoltenberg je naveo da neće slati mirovne misije u Ukrajinu jer bi se tako podstakao konflikt.

Ključne poruke posle NATO Samita

  • NATO odlučio da jača snage na Istoku i da pošalje 40.000 vojnika na istočne granice kao odgovor na rusku invaziju
  • Neće biti poslate mirovne misije u Ukrajinu
  • Nove borbene grupe biće poslate u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju
  • Upućen poziv Rusiji da okonča rat i povuče vojsku iz Ukrajine
  • Alijansa poručuje da će nastaviti da pruža podršku Ukrajini
  • Kina i druge države pozvane da se uzdržavaju od podrške Rusiji
  • Stoltenberg ostaje na čelu NATO jošđ godinu dana

Lideri zemlja članica NATO su najoštrije osudili rusku invaziju na Ukrajinu, pozvali su predsednika Vladimira Putina da odmah zaustavi rat, za koji su ocenili da je ”strateška greška sa velikim posledicama po ruski narod”, a Belorusiju, ali i Kinu da prestanu da podržavaj ratne aktivnosti Moskve.

"Napad Rusije na Ukrajinu ugrožava globalnu bezbednost. Njegov napad na međunarodne norme čini svet manje bezbednim. Eskalirajuća retorika predsednika Putina je neodgovorna i destabilizujuća", navodi se u saopštenju lidera NATO.

U tekstu završne deklaracije NATO članice poručuju da će raditi sa ostatkom međunarodne zajednice na pronalaženju odgovornih za kršenje humanitarnog i međunarodnog prava, ukljucujući ratne zločine u Ukrajini.

Brendan Smialowski, Pool via AP

 

Oni su osudili napade ruske vojske na civilnu infrastrukturu i nuklearne elektrane u Ukrajini i upozorili da bi bilo kakva upotreba hemijskog ili biološkog oružja od strane Rusije bila bi neprihvatljiva i imala bi teške posledice.

"Rusija treba da pokaže da je ozbiljna po pitanju pregovora tako što će odmah primeniti prekid vatre. Pozivamo Rusiju da se konstruktivno angažuje u kredibilnim pregovorima sa Ukrajinom kako bi se postigli konkretni rezultati, počevši od održivog prekida vatre i idući ka potpunom povlačenju njenih trupa sa ukrajinske teritorije. Nastavak agresije Rusije dok se vode razgovori je za žaljenje", navode lideri 30 NATO saveznika u zajedničkom saopštenju.

Saveznici u NATO kažu da će nastaviti da pružaju dalju političku i praktičnu podršku Ukrajini, uključujući i pomoć u oblastima kao što su sajber bezbednost i zaštita od pretnji hemijske, biološke, radiološke i nuklearne prirode.

Poziv Kini na uzdržavanje od podrške Rusiji

Alijansa pozva sve države, uključujući Narodnu Republiku Kinu, da podržavaju međunarodni poredak, uključujući principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da se uzdrže od "podrške ratnim naporima Rusije na bilo koji način", uključujući i pomaganje Rusiji da zaobiđe sankcije.

"Zabrinuti smo nedavnim javnim komentarima zvaničnika Kine i pozivamo Kinu da prestane da širi lažne narative Kremlja, posebno o ratu i NATO, i da promoviše mirno rešenje sukoba", stoji u saopštenju NATO.

Severnoatalanstka alijansa napominje i da će njena vrata ostati otvorena za sve koji žele da joj se pridruže i ponavalja da ostaje privržena osnovnim principima koji podupiru evropsku i globalnu bezbednost.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

Lideri NATO poručuju da preduzimaju sve neophodne korake u zaštiti i odbrani bezbednosti "svakog pedalja savezničke teritorije" i da su, kao odgovor na ruske aktivnosti, aktivirali odbrambene planove NATO i rasporedili 40.000 vojnika na svoje istočno krilo, sa značajnim vazdušnim i pomorskim sredstvima.

"Takođe uspostavljamo četiri dodatne multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Preduzimamo sve mere i odluke da obezbedimo bezbednost i odbranu svih saveznika u svim domenima i pristupom od 360 stepeni. Naše mere ostaju preventivne, proporcionalne i ne-eskalirajuće", zaključuju NATO saveznici.

"NATO će nastaviti da pomaže Ukrajini"

Jens Stoltenberg je na pres konferenciji naveo da se NATO saglasio da nastavi da pomaže Ukrajini i istakao da "postoji nova bezbednosna realnost". 

Govoreći o energetskoj bezbednosti, Stoltenberg je naveo na NATO saveznici koordinišu napore u tom pravcu. To uključuje  diversifikaciju izvora snabdevanja, i smanjenje zavisnosti od ruske nafte i gasa.  

Upitan o Kini, Stoltenberg je rekao da je poruka NATO da bi Peking trebalo da se pridruži ostatku sveta i osudi "brutalni rat protiv Ukrajine”, i da se ne pomaže vojno i ekonomski Rusiju. 

Inače, hrvatski predsednik Zoran Milanović potvrdio je da će Jens Stoltenberg ostati generalni sekretar NATO još godinu dana.

Simbolična poruka Rusiji

Smitu je prisustvovao predsednik SAD Džozef Bajden koji je došao u Evropu, gde se održava niz sastanaka evropskih i svetskih lidera - sastaju se i G7, ali i ministri spoljnih poslova EU. 

"Što se tiče sankcija o kojima bi moglo da se raspravlja na sastanku G7, teško da bi evropske države mogle da usvoje one mere koje su već usvojile SAD, odnosno embargo nafte i gasa. Što se tiče članica EU, pre svega Nemačke za koju je ključan uvoz gasa jer je zatvorila nuklearne elektrane a zatvara i kopove sa ugljem, relativno je teško očekivati neke drastične promene, bar za sada", rekao je za Euronews Srbija Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Kada je u pitanju raspoređivanje novih NATO tupa, Zečević ističe da je u pitanju sombolička poruka Rusiji da će Alijansa ostati čvrsta ukoliko dođe do ruskog napada na neku od njenih članica.

Komentari (0)

Evropa