Evropa

Počeo NATO samit, među 30 lidera i Bajden, Stoltenberg poručio da su "svi ujedinjeni u kritičnom bezbednosnom trenutku"

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

24/03/2022

-

11:09

Počeo NATO samit, među 30 lidera i Bajden, Stoltenberg poručio da su "svi ujedinjeni u kritičnom bezbednosnom trenutku"
Nato samit - Copyright Brendan Smialowski, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vanredni samit lidera zemalja članica NATO počeo je nešto posle 10.00 časova u sedištu Alijanse u Briselu, a među trideset lidera nalazi se i američki predsednik Džozef Bajden.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, poručio je prisutnima da su se okupili u "kritičnom bezbednosnom trenutku" i naglasio da su svi ujedinjeni u osudi "neisprovocirane agresije Kremlja" i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Odlučni smo da nastavljamo da namećemo pritisak na Rusiju kako bi došlo do kraja ovog brutalnog rata. Poštujemo hrabrost ukrajinskog naroda i vojske u borbi za slobodu i prava. Prepoznajemo i hrabrost onih u Rusiji koji hrabro govore protiv rata", poručio je Stoltenebreg na početku sastanka Severnoatlantskog saveta.

On je rekao i da će lideri danas razgovarati o daljoj podršci Ukrajini, uključujući i protivavionsko i protivtenkovsko naoruzanje i municiju, kao i o jačanju NATO odbrambenih snaga kako u ovom trenutku tako i za godine koje dolaze.

Tanjug/ AP Photo/Markus Sćreiber

 

"Moramo da svi radmo više na zemlji, u vazduhu i na moru , kako bi odgovorili na novu bezbednosnu realnost u Evropi", dodao je Stoltenberg.

Uoči sastanka, Stoltenberg je rekao da je glavni zadatak NATO da zaštiti i odbrani sve saveznike. Prvi korak u tome je je uspostavljanje četiri nove borbene grupe u istočnom delu Alijanse - u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj, rekao je on i dodao da je potrebno povećati ulaganja u odbranu.

Džonson: Sprečimo Putina da pristupi rezervama zlata

Velika Britanija i njeni zapadni saveznici pojačaće ekonomski pritisak na Rusiju, i razmatraju da li je moguće uraditi više kako bi se ruski predsednik Vladimir Putin sprečio da pristupi svojim rezervama zlata, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson uoči samita NATO.

On je rekao da je Putin već prešao crvenu liniju i da bi trebalo da se pojavi pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, prenosi Rojters.

"Moramo da uradimo više. I moramo da uradimo više ekonomski. Da li možemo da učinimo više da ga sprečimo da koristi svoje rezerve zlata, na primer, uz njegove novčane rezerve?", upitao je Džonson. 

Belgija ulaže dodatnih milijardu evra u vojsku

Čini se da pojedine članice NATO već preduzimaju dodatne mere kako bi ojačale svoju vojsku - tako je belgijska vlada odlučila danas, nekoliko sati uoči samita, da "ubrizga" dodatnih milijardu evra u vojni budžet, pored ranije dogovorenih 10 milijardi evra, podstaknuta ratom u Ukrajini, piše belgijski list Eho.

Nova ulaganja imaju za cilj jačanje belgijske odbrambene moći do 2030. godine, a plan uključuje razvijanje jedinice za sajber bezbednost u belgijskoj vojsci, popunjavanje zaliha goriva i municije, vojne opreme i unapređenje obaveštajnih i komunikacionih sistema, navodi list, a prenosi Rojters.

Zemlje članice NATO bi trebalo da ulažu u vojsku više od 2 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje. Belgija trenutno troši na vojsku 1,2 odsto BDP-a, a sa novim investicijama će taj procenat biti povećan na 1,54 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa