Fokus

Stoltenberg: NATO će možda morati da poveća snage na istoku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2022

-

15:46

Stoltenberg: NATO će možda morati da poveća snage na istoku
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je ruska invazija na Ukrajinu stvorila "novu bezbednosnu realnost" u Evropi, te istakao da vojna pozicija NATO-a mora biti spremna za tu novu realnost.

Otkriva da će lideri Alijanse sutra početi da razgovaraju o konkretnim merama za dugoročno jačanje bezbednosti.

"Nato bi mogao sazvati hitan samit o Ukrajini", rekao je generalni sekretar.

Na kopnu, ove mere bi mogle da obuhvate "znatno više snaga" koje bi, u istočnom delu Alijase, kaže on, bile u većem stanju pripravnosti.

"Takođe ćemo razmotriti 'velika povećanja' našeg pomorskog i vazdušnog raspoređivanja, jačanje raketne i vazdušne odbrane, kao i povećanje sajber odbrane", ističe dodajući da su NATO-u potrebni "kanali komunikacije sa Rusijom da bi se sprečili rizici i incidenti".

Na pitanje ukrajinskog novinara da li će NATO intervenisati u sukobu, Stoltenberg je rekao da to može biti slučaj "samo ako Rusija napadne jednu od 30 članica, što ne uključuje Ukrajinu". Međutim, priznaje da je NATO zabrinut da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u napadu pod "lažnom zastavom".

"Zabrinuti smo da bi Moskva mogla da izvede operaciju lažne zastave u Ukrajini, verovatno hemijskim oružjem", poručio je.

On je takođe odbacio optužbe Ruske federacije na račun Ukrajine i zemalja Alijanse, odnosno da zajedno učestvuju u proizvodnji hemijskog oružja i nazvao ih "apsolutnom laži".

Stoltenberg ističe da će jačanje odbrane u Alijansi zahtevati i "novi novac", pa je pozdravio poteze Nemačke i drugih NATO saveznika u tom pravcu.

Sva dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE blogu.

 

 

 

 

Komentari (0)

Svet