Evropa

Bajden: Nadam se da Rusija neće upotrebiti biološko oružje, a Kina razume da je ekonomski bliža Zapadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

19:33

Bajden: Nadam se da Rusija neće upotrebiti biološko oružje, a Kina razume da je ekonomski bliža Zapadu
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će SAD odgovoriti ako Vladimir Putin upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, ali je dodao da će taj odgovor zavisiti od situacije. Upitan dva puta o pretnji hemijskog oružja, Bajden je rekao da bi SAD odgovorile ako bi ga ruski lider upotrebio, ali da bi "priroda za to stradala" i da to nije dobro.

Bajden je na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera G7 danas u Briselu rekao da se Amerika obavezela da će pružiti pomoć milionima Ukrajinaca koji su pogođeni tokom rata u ovoj zemlji.

"NATO i evropski saveznici ujedinjeni su u podršci Ukrajini vojnom i humanitarnom pomoći kao i u nametanju najznačajnijeg režima ekonomskih sankcija ikada za koje se nadamo da bi mogli da na neki način osakate ekonomiju Vladimira Putina", rekao je Bajden.

Bajden je odgovorio i na pitanje o razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đipingom prošlog petka.

"Nisam pretio, ali sam mu jasno stavio do znanja da njihova pomoć Rusiji može da izazove određene posledice. Mislim da Kina shvata da je njena ekonomska budućnost mnogo tešnje vezana za zapad, a ne za Rusiju", rekao je.

Predsednik SAD je takođe ukazao na to da je veliki broj američkih korporacija napustio Rusiju što je posledica njihovog "varvarskog ponašanja".

Bajeden je još jednom naglasio da ne želi Treći svetski rat, kao i da se veliki broj izbeglica iz Ukrajine suočava sa velikim problemima nakon što napusti ovu zemlju.

"Pokušaćemo da se izborimo za mir u Ukrajini, ali i za mir drugih zemalja jer su i ne na neki način pogođene. Ovde je reč o internacionalnoj odgovornosti. SAD treba da bude na čelu svega toga. Mnogo je žena i dece koja su žrtve rata i to ne smemo više da dopustimo", rekao je Bajden.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa