Region

MSP Crne Gore: Ruska odluka o proterivanju diplomate Crne Gore očekivana, ali neopravdana

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

21:24

MSP Crne Gore: Ruska odluka o proterivanju diplomate Crne Gore očekivana, ali neopravdana
MSP Crne Gore: Ruska odluka o proterivanju diplomate Crne Gore očekivana, ali neopravdana - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Rusije da proglasi crnogorskog diplomatu u Ambasadi Crne Gore u Moskvi za personu non grata je očekivana u kontekstu recipročnih mera, ali istovremeno i neopravdana, posebno imajući u vidu činjenicu da se proterani ruski diplomata bavio u Crnoj Gori aktivnostima koje su u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

"Podsećamo da je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova pomenutu odluku o njegovom proterivanju donelo na osnovu procene relevantnih bezbednosnih organa. S druge strane, diplomata Crne Gore u Ruskoj Federaciji, u zvanju savetnika, u potpunosti se ponašao profesionalno, u skladu sa diplomatskim pravilima i načelima sluyybe, poštujući zemlju prijema i ne zloupotrebljavajući njeno gostoprimstvo", ističe se u saopštenju MSP Crne Gore koje su prenele Vijesti.

U crnogorskom ministarstvu, dodaje se, smatraju da je odgovor ruske strane neutemeljen i nesrazmeran, posebno sa aspekta brojnosti diplomatskog osoblja ruske Ambasade u Podgorici, koje je neuporedivo veće u odnosu na crnogorsko u Moskvi. Crna Gora je 4. marta proglasila ruskog diplomatu Viktora Antipina personom non grata na osnovu procene relevantnih crnogorskih bezbednosnih organa o njegovim aktivnostima, za koje je ocenjeno da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Antipin je proglašen za personu non grata na osnovu procene Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), rečeno je ranije Vijestima. Crnogorski mediji ranije su izveštavali da se Antipin pre dve nedelje tajno sastao s predsedavajućim skupštine Crne Gore Strahinjom Bulajićem, članom Demokratskog fronta (DF), u jednom kafiću u Danilovgradu, desetak kilometara udaljenom od Podgorice. Ovu informaciju potvrdio je i Bulajić lično i poručio da su mu kao predsedavajućem parlamenta dozvoljeni susreti sa svim diplomatama koji su na misiji u Podgorici, pa tako i s ruskim.

Rusija je ranije danas saopštila da je proglasila jednog crnogorskog diplomatu nepoželjnom osobom i da je reč o recipročnoj meri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa