Fokus

Rusija izvodi vežbe na Kurilskim ostrvima, prekinuti mirovni pregovori posle sankcija Japana

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2022

-

10:14

Rusija izvodi vežbe na Kurilskim ostrvima, prekinuti mirovni pregovori posle sankcija Japana
Rusija izvodi vežbe na Kurilskim ostrvima, prekinuti mirovni pregovori posle sankcija Japana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija izvodi vežbe na Kurilskim ostrvima u vezi sa kojima se spori sa Japanom, samo nekoliko dana nakon što je Moskva prekinula mirovne pregovore, kao razlog navodeći to što joj je Tokio uveo dodatne sankcije zbog rata u Ukrajini.

Ruski Istočni vojni okrug saopštio je da izvodi vojne vežbe na Kurilskim ostrvima sa više od 3.000 vojnika, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj ruske novinske agencije Interfaks.

"Ruske vežbe uključuju odbijanje amfibijskog napada, uništavanje odbrambenih aviona sa trupama i testiranje upravljanja sistema protivtenkovskih aketa", navodi Interfaks.

Nije saopšteno gde se u lancu ostrva, koji povezuje rusko poluostrvo Kamčatku i najsevernije japansko ostrvo Hokaido, održavaju vežbe.

Japanski mediji su preneli da se one održavaju na teritoriji koju je Sovjetski Savez zauzeo na kraju Drugog svetskog rata i na koju Tokio polaže pravo.

Dve zemlje nisu zvanično potpisale mirovni sporazum o okončanju neprijateljstva iz Drugog svetskog rata zbog spora oko ostrva severno od Hokaida, koja Rusija naziva Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama i koje je Moskva pripojila na kraju rata.

Japan je uložio protest nakon što se Rusija povukla iz dugotrajnih pregovora o sporazumu i zamrznula zajedničke ekonomske projekte u vezi sa ostrvima, kao odgovor što se Japan pridružio zapadnim sankcijama zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Komentari (0)

Svet