Fokus

Bajdenova evropska turneja – jačanje savezništva, testiranje Putina i poruka Kini

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

21:47

Bajdenova evropska turneja – jačanje savezništva, testiranje Putina i poruka Kini
Bajdenova evropska turneja – jačanje savezništva, testiranje Putina i poruka Kini - Copyright Tanug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Samit grupe sedam najrazvijenih zemalja (G7) u okrugu Korvol, na jugozapadu Engleske, označava i prvo zvanično putovanje predsednika SAD Džoa Bajdena u Evropu. Njegova turneja na starom kontinentu biće finalizovana dugo očekivanim susretom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Bajdenov cilj, kako smatraju analitičari, je da ojača atlantsko savezništvo i da napravi jasan zaokret u odnosu na politiku prethodne administracije koju je predvodio Donald Tramp.

Politikolog Dimitrije Milić, programski direktor nevladine organizacije "Novi treći put", rekao je gostujući u jutarnjem programu Euronews Srbija da turneja Džoa Bajdena ima konkretan cilj jačanja tog savezništva. 

Kako je rekao, ono što se može očekivati od Bajdena je da sa jedne strane pošalje jasnu poruku da želi da računa na evropske saveznike, dok sa druge strane želi da ih mobiliše za svoje ciljeve.

"U te ciljeve spada, najvećim delom, konfrontacija sa Kinom. Doduše ne direktna konfrontacija, već pomoć u takmičenju sa Kinom, odnosno obuzdavanje Kine. U tom smislu možemo da očekujemo da će Bajden da pokuša da povrati ono što je u četiri godine bilo donekle uništeno", naveo je Milić.

Euronews Srbija

 

Bajdenova želja je, kako kaže, da se u Južnom kineskom moru poveća prisustvo zapadnih sila, što se već događa. Milić objašnjava da je Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo nosač aviona u Južno kinesko more, Nemačka fregatu, dok je Francuska poslala nuklearnu podmornicu.

"Ono što je vrlo važno je i ekonomska sfera, odnosno vid pritiska da se zapadne države učine više nezavisnim u ekonomskoj sferi od Kine i od velikih globalnih lanaca snabdevanja koji su, kao što vidimo, trenutno i ugroženi zbog koronavirusa. Videćemo koliko će tu moći da se postigne rezultata, u ovom momentu deluje da postoji pozitivan odgovor od evropskih država. Videćemo da li će dela pratiti te reči, gde postoji naravno velika osnovana sumnja da jedan deo država neće", navodi on.

Da li će Bajden srediti odnose sa Evropom?

Administraciju prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa odlikovali su i zategnuti odnosi sa EU i NATO. Već sledeće nedelje lidere zemalja članica NATO očekuje i samit.

"Problem sa Trampovom politikom je bio to što je on sa jedne strane pritiskao evropske države da troše dva odsto BDP na odbranu, a sa druge strane nije bio zainteresovan uopšte za multiratelarnu saradnju", navodi Milić i dodaje da će Bajden očekivati više lojalnosti SAD, ali i da će evropske države moći više da se oslone na Sjedinjene Države.

Tanjug/AP/Phil Noble

 

Najteže će, međutim, da bude u odnosu na Kinu, s obzirom na to da evropske države, ponajviše Nemačka i Francuska, imaju vrlo jake ekonomske interese u odnosu na Kinu u sferi međusobne trgovine.

"Tu je najteži problem, da se Nemačka odrekne svojih ekonomskih interesa, a s obzirom na to da po pitanju Severnog toka 2 već vidimo da je Nemačka ipak spremna da više uvažava ekonomske interese od onih političkih", navodi Milić. 

Putin već testirao Bajdena

Veliko finale Bajdenove posete Evropi očekuje se 16. juna u Ženevi kada će se on, prvi put kao predsednik SAD, susresti sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Kako je najavljeno i iz Vašingtona i iz Moskve, njih dvojica će razgovarati o širokom spektru stvari, a Milić napominje da je sigurno da će se govoriti o dosta kontroverznih tema.

"Ono što smo mogli da vidimo od kada je Bajden praktično stupio na dužnost je da je Rusija na čelu sa Putinom testirala Bajdena gomilanjem trupa na ukrajinskoj granici, ne bi li se videlo koliko je Bajden spreman da reaguje s jedne strane na to pitanje, a sa druge strane imali smo sajber napade iz Rusije", navodi on i dodaje da je će se definitivno potegnuti i pitanje povlačenja trupa iz Avganistana.

Tanjug/AP/RIA Novosti, Alexei Druzhinin

 

Američki predsednik simbolično planira da realizuje povlačenje trupa 11. septembra, na 20. godišnjicu terorističkog napada na Kule bliznakinje. Međutim, pitanja oko Bliskog istoka mogla bi da donesu saradnju.

"Možemo računati na neki razgovor u sferi Irana i Iranskog nuklearnog sporazuma u smislu da li Rusija može da pomogne SAD u okviru tog pristupa Bajdena da se iransko pitanje zatvori. Konkretno ovde oko iranskog pitanja, avganistanskog pitanja može biti saradnje između ove dve države, iako na drugim mestima postoji evidentno neslaganje, prvenstveno oko nedemokratskog uređenja u Rusiji, jačanja autokatskih sila, što SAD i ostali zapadni saveznici vide kao pretnju", navodi Milić.

Tema i Zapadni Balkan

Na pitanje kakva će biti dalja uloga Amerike u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Milić navodi da sa Bajdenom možemo da očekujemo da će Amerika imati jednu ulogu nadgledanja i pomoći EU da se ovo pitanje reši.

"Možemo da očekujemo koordinisani delovanje  i kao što smo videli u poseti Beogradu Metjua Palmera i Miroslava Lajčaka, ono je bilo prilično sinhronizovano i koordinisano. Tako da što se tiče kosovskog pitanja definitivno je dosta bolja koordinacija između saveznika", navodi on 

Šta je na Bajdenovoj agendi?

Osim što će Bajden na turneji u Evropi morati saveznike da uveri u svoj plan i spreči da "21. vek postane kineski vek", cilj mu je i da pokaže da demokratija donosi bolje rezultate, piše "Guardian".

Bajden želi da G7 razvije zapadnu alternativu kineskom pojasu, ondnosno da učini SAD konkurentnijim Kini.

Bajden je takođe izložio i trodelni američki plan za okončanje "aparthejda" sa vakcinama, ukljujučujući distribuciju 80 miliona viška vakcina do kraja juna.

Komentari (0)

Svet