Fokus

SAD donirale svetu pola milijarde Fajzerovih vakcina

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

20:10

SAD donirale svetu pola milijarde Fajzerovih vakcina
SAD donirale svetu pola milijarde Fajzerovih vakcina - Copyright TAnjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden najaviio je dan pre početka samita grupe sedam (G-7) najrazvijenijih demokratija sveta u Kornvolu, da će američka administracija donirati 500 miliona doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa 92 zemlje sa malim i srednjim primanjima.

Sjedinjene države na taj način pokušavaju da se oslobode neprijatne reputacije da su zemlja koja gomila vakcine, a samit G-7 je svakako izuzetna prilika i da se postavi visoki standard za ostale bogate nacije da slede primer Vašingtona.

"Ovo je istorijski trenutak, najveća donacija kovid vakcina koji je neka zemlja ikad izdvojila. Važno je da naglasim da je u pitanju vakcina čija je efikasnost u borbi protvi koronavirusa dokazana. Sa isporukama 500 miliona vakcina počećemo u avgustu, čim se završi njihova proizvodnja", najavio je Bajden na konferenciji za novinare uoči početka samita G7 u Britaniji, prenosi Rojters.

On je na svom Tviter nalogu napisao da je to ispravno i pametno i da će te vakcine spasiti milione života.

"Da bismo okončali ovu pandemiju, svako od nas ima svoju ulogu. Idi vakciniši se", napisala je istovremeno na svom Tviter nalogu američka potpredsednica Kamala Haris.

Da će SAD donirati 500 miliona Fajzerovih vakcina protiv kovida 19 za 100 zemalja sa najnižim prihodom na svetu i da neće zauzvrat tražiti nikakve protivusluge, potvrdio je danas i visoki zvaničnik američke admnistracije.SAD će Fajzeru platiti oko 3,5 milijardi dolara za vakcine, a ugovor će biti finaliziran narednih sedmica, rekao je zvaničnik Rojtersu uz uslov da mu se ne objavi identitet.

Fajzer i nemački partner te američke kompanije Bajontek saopštili su danas da su pristali da isporuče američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dve godine.

Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. godinu biti isporučeno između januara i kraja juna.

Vakcine, koje će biti preuzete iz Fajzerovih postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni, a donacije će biti upućene kroz program KOVAKS u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji.

možda vam se dopadne

Komentari (0)

Svet