Fokus

Bajden doputovao u Evropu, slede susreti sa saveznicima i Putinom

Komentari

Autor: FoNet

09/06/2021

-

22:21

Bajden doputovao u Evropu, slede susreti sa saveznicima i Putinom
Bajden doputovao u Evropu, slede susreti sa saveznicima i Putinom - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden doputovao je danas u Evropu, u svoju prvu posetu inostranstvu na položaju američkog lidera, tokom koje će imati razgovore na visokom nivou sa drugim zapadnim šefovima država, pre nego što se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu u Ženevi.

Ukrcavajući se u predsednički avion, Bajden je novinarima rekao da su, za njega, ciljevi posete jačanje veza sa saveznicima, dok se ujedno "Putinu i Kini stavlja na znanje da su Evropa i SAD snažno jedna uz drugu", prenosi Glas Amerike.

"Mi ne tražimo konflikt sa Rusijom. Mi želimo stabilan i predvidljiv odnos...ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na snažan i značajan način ako bi se ruska vlada bavila štetnim aktivnostima", rekao je predsednik SAD obraćajući se američkim vojnicima i njihovim porodicama u vojnoj bazi Mildenhol.

Bajden je takođe rekao da će objaviti novu strategiju vakcinacije svetskih zemalja od koronavirusa. SAD su vakcinisale više od polovine odraslih stanovnika ali siromašne zemlje u Africi i drugim delovima daleko zaostaju po stopi vakcinisanih.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Pred Bajdenov polazak za Britaniju, Bela kuća je saopštila da će njegova poseta "jasno ukazati na američku posvećenost okupljanju svetskih demokratija i njihovom udruživanju kako bi se formulisala pravila odnosa u 21. veku, branile naše vrednosti i rešavali najveći svetski izazovi."

Bajden se u četvrtak sastaje sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom pre nego što krene na samit vodećih industrijalizovanih zemalja G-7 u Kornvolu u Britaniji koji traje od petka do nedelje.

On i prva dama Džil Bajden u nedelju se sastaju sa kraljicom Elizabetom II u Vindzorskom zamku pre nego što se, u ponedeljak, uputi na NATO samit u Briselu.

U prestonici Belgije, Bajden će održati odvojene razgovore sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, NATO saveznikom koji je razljutio Vašington svojim stavom pri kupovini ruskog odbrambenog sistema koji nije kompatibilan sa NATO.

U utorak, Bajden se sastaje sa belgijskim kraljom Filipom i premijerom Aleksandrom de Kruom, a prisustvuje i samitu SAD-EU.

U sredu, u Ženevi, Bajden ima susret sa predsednikom Švajcarske Gijem Parmelinom, pre potencijalno napetog samita sa Putinom - što je prvi put da se dvojica lidera sastaju licem u lice od kad je Bajden postao predsednik.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Bajden kaže da se nada da će tokom posete predstaviti drugačije lice Sjedinjenih Država od bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je često tvrdio da NATO saveznici ne daju dovoljan doprinos da podrže 70 godina stari vojni zapadni vojni savez.

Bela kuća je najavila da će Bajden afirmisati podršku SAD NATO-u, transatlantskoj bezbednosti i kolektivnoj odbrani.

Na samitu G-7, Bela kuća je saopštila da će Bajden "potvrditi našu predanost multilateralizmu, raditi na unapređenju ključnih američkih političkih prioriteta u javnom zdravlju i demonstrirati solidarnost i zajedničke vrednosti među velikim demokratijama".  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet