Evropa

Predstoje susreti sa Erdoganom i Putinom - Bajden kreće u svoju prvu posetu Evropi kao američki predsedik

Komentari

Autor: J.S/Euronews

09/06/2021

-

08:16

Predstoje susreti sa Erdoganom i Putinom - Bajden kreće u svoju prvu posetu Evropi kao američki predsedik
Predstoje susreti sa Erdoganom i Putinom - Bajden kreće u svoju prvu posetu Evropi kao američki predsedik - Copyright EPA/TASOS KATOPODIS

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden kreće na svoje prvo prekookeansko putovanje gde ga očekuju susreti sa evropskim partnerima, ali i ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"U ovom trenutku globalne neizvesnosti, dok se svet još bori sa pandemijom koronavirusa, ovo putovanje predstavlja ralizaciju obnavljanja američke posvećenosti našim saveznicima i partnerima. Želimo da pokažemo sposobnost demokratije da se suooči sa izazovima i pretnjama novog doba", napisao je Bajden za izdanje Vašington posta. 

Velika Britanija prva stanica

Bajden prvo putuje u Britaniju na samit lidera Grupe sedam, a zatim u Brisel na samti NATO-a i sastanak sa šefovima Evropske unije. On dolazi u trenutak kada su Evropljani počeli da gube poverenje i očekivanja od američkog liderstva na svetskoj političkoj sceni.

profimedia

 

Upravo zato, očekivanja od posete Bajdena drugoj strani okeana su velika. Nemačka želi da se tamo zadrži prisustvo američkih trupa, da ne bi stvarala svoje. Međutim, Francuska je u zauzela stav da Amerikancima ne treba više verovati kao ranije i da EU treba da teži većoj autonomiji.

"Mislim da je stvarna zabrinutost da bi trampove tendecije u SAD mogle da se vrate punom parom na sledećim izborima", rekao je Aleksandar Vershbov, bivši američki diplomata i nekada zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Susreti sa Erdoganom, Putinom...

Bajden bi trebalo da se sastane i sa turiskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom tokom svog boravka u Briselu. 

Cilj Bajdena na ovom putovanju je da ubedi svet da njegova administacija nije samo prolazno odstupanje u putanji spoljne poltike Amerike. 

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Najveću pažnju privlači susret Bajdena i Putina u Ženevi. Američki presednik želi da utiče na ruskog kolegu da okonča bezbrojne provokacije, uključjući i napade sajber bezbednosti na američka preduzeća od strane ruskih hakera, kao i pitanje lidera opozicije Alekseja Navaljnog i otovrene napore da se Kremlj umeša i u američke izbore. 

Bajden takođe želi da okupi saveznike zbog odgovornosti na kovid i da podstakne da se uduže oko strategije za proveru konkurenata u ekonomiji i nacionalnoj bezbednosti u razvoju Kine. Jedna od tema sastanaka biće i napor da se suzbije globalno zagrevanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa