Fokus

Džonson pozdravio učesnike Samita G7: Sastanak neophodan kako bi se naučile lekcije u vezi pandemije

Komentari

Autor: Euronews, agencije

11/06/2021

-

16:46

Džonson pozdravio učesnike Samita G7: Sastanak neophodan kako bi se naučile lekcije u vezi pandemije
Džonson pozdravio učesnike Samita G7: Sastanak neophodan kako bi se naučile lekcije u vezi pandemije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri G 7 stigli su danas u Kornvol uoči početka samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7).

Na aerodrom Kornvol, u engleskom gradiću Njukvej, poslednja je stigla nemačka kancelarka Angela Merkel, a nešto ranije je stigao francuski predsednik Emanuel Makron u društvu supruge Brižit, javlja Bi-Bi-Si.

Prethodno su u Kornvol pristigli kanadski premijer Džastin Trudo, italijanski premijer Mario Dragi, japanski premijer Jošihide Suga, američki predsednik Džo Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Samit G7 održava se u odmaralištu Karbis Bej u Kornvolu, a lidere dočekuje britanski premijer Boris Džonson sa suprugom Keri.

"Pandemija se ne sme ponoviti"

Džonson je poželeo dobrodošlicu liderima grupe G7 na početku samita u Kornvolu.

On je rekao da je ovo sastanak koji je bio neophodan kako bi se naučile lekcije u vezi pandemije korone.

profimedia

 

 

Kako je Rojters preneo, britanski lider poručio je na početku samita da se ekonomije moraju oporaviti nakon pandemije.

"Naše ekonomije imaju potencijal za snažan oporavak", kazao je Džonson u obraćanju liderima grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

On je dodao da postoji potencijal da se stvori više miliona radnih mesta koja bi bila dobro plaćena i zahtevala visoke kvalifikacije.

Džonson je poručio da se više nikada ne sme ponoviti ova pandemija i da se mora obnoviti društvo koje će biti "zelenije".

"Ne smemo nikada ponoviti greške koje smo sigurno napravili tokom proteklih 18 meseci. Mi smo ujedinjeni u viziji čistijeg, zelenog sveta", kazao je Džonson.

Lideri će potom imati razgovor na temu razvoja i iskustava nastalih tokom pandemije kovida-19, prenose britanski mediji.

profimedia

 

 

Potom će uslediti prijem kod kraljice Elizabete, u prisustvu princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola, kao i vojvode i vojvotkinje od Kembridža, prenose britanski mediji.

Lideri će zatim imati večeru u projektu Eden, čuvenoj botaničkoj bašti koja predstavlja atrakciju Kornvola, a na meniju će, između ostalog, biti dinja sa začinima i gaspaćo.

Preraspodela 100 milijardi dolara

Sjedinjene Države i partneri u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) razmatraće mogućnost preraspodele 100 milijardi dolara iz rezervi Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se pomoglo zemljama koje su najviše pogođene krizom kovid-19, saopšteno je iz Bele kuće.

Ovaj predlog bi, smatraju, dodatno podržao zdravstvene potrebe, uključujući vakcinaciju, i pomogao da se omogući zeleniji, snažniji ekonomski oporavak ranjivih zemalja i generiše ravnomerniji, održiviji i inkluzivniji globalni oporavak.

To pitanje naći će se na stolu kada lideri budu razgovarali o tome kako da se podrži svetski oporavak od pandemije korona virusa, izveštava Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u četvrtak druge zemlje G7 da dođu do sporazuma o preraspodeli 100 milijardi dolara SDR-a afričkim državama.

profimedia

 

 

Svetski finansijski lideri dogovorili su se u aprilu da povećaju iznos SDR za 650 milijardi dolara i da produže moratorijum na otplatu dugova kako bi pomogli zemljama u razvoju da se izbore sa pandemijom, mada će Africi biti dodeljeno samo 34 milijarde dolara od ukupne sume, navodi Rojters.

Zajedno u borbi protiv koronavirusa

Predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Angela Merkel i italijanski premijer Mario Dragi, kao i šefovi Evropske komisije i Evropskog saveta su se još usaglasili da naglase značaj deljenja vakcina širom sveta. Oni su se složili da je cilj vakcinisati 60 odsto ljudi u zemljama u razvoju, posebno u Africi, do marta 2022. godine, saopšteno je iz Makronove kancelarije.

"Nadam se da ćemo postići vrlo dobre rezultate i da ćemo pokazati da ne mislimo samo na sebe, već mislimo i na one koji još uvek nemaju priliku da se vakcinišu - pre svega afričke zemlje, ali i druge", izjavila je Merkel po dolasku na samit G7 u britansko odmaralište Karbis Bej u Kornvolu, a prenosi agencija AP.

Kanada, koja učestvuje kao zemlja posmatrač, se već obavezala da nabavi vakcine drugim zemljama, u iznosu od 765 miliona američkih dolara, ali će zvanično obaveštenje biti objavljeno do nedelje do kada traje samit, piše Rojters.

profimedia

 

 

Britanski premijer Boris DŽonson je, uoči samita G7 koji počinje danas, rekao da očekuje da će se G7 obavezati da će podeliti milijardu doza vakcina sa zemljama širom sveta.

Nemačka je saopštila da planira da donira 30 miliona svojih doza vakcina do kraja godine, što je deo od 100 miliona na koliko se obavezala Evropska unija.

Kanada će donirati do 100 miliona doza vakcina zemljama koje nemaju dovoljan broj vakcina i o tome će se pričati na samitu grupe G7 u Engleskoj, rekao je danas zvaničnik kanadske vlade.

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je dan pre početka samita grupe sedam (G-7) najrazvijenijih demokratija sveta u Kornvolu, da će američka administracija donirati 500 miliona doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa 92 zemlje sa malim i srednjim primanjima.

Istoremeno s pristizanjem lidera, na stotine demonstranata se okuplja kako bi skrenulo pažnju na probleme zagađenja i klimatske promene, glad u svetu i probleme izazvane pandemijom virusa korona.

Komentari (0)

Svet