Fokus

Više od 90 odsto Meksikanaca podržalo Obradora na referendumu

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

07:34

Više od 90 odsto Meksikanaca podržalo Obradora na referendumu
Više od 90 odsto Meksikanaca podržalo Obradora na referendumu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 90 odsto Meksikanaca koji su učestvovali na jučerašnjem referendumu o opozivu predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora glasalo je za njegovo ostanak na funkciji, prema preliminarnoj proceni koju je danas objavio Nacionalni izborni institut (INE).

Prognoza INE je bila da će između 90,3 i 91,9 odsto birača podržati da Lopez Obrador ostane na funkciji.

Predviđeno je da će izlaznost na glasanje biti između 17 i 18,2 opdsto, saopšteno je iz INE, što je ispod praga od 40 odsto koliko je potrebno da bi rezultat bio obavezujući, preneo je Rojters.

Meksikanci su glasali o tome da li njihov predsednik treba da ostane na funkciji šefa države, na referendumu bez presedana, za koji i sam Obrador tvrdi da je od vitalnog značaja za potvrđivanje njegovog demokratskog mandata, a koji opozicija smatra skupim odvraćanjem pažnje od stvarnih problema zemlje.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, koji je na vlasti od decembra 2018. godine, arhitekta je prvog takozvanog referenduma o opozivu u modernom Meksiku.

"Demokratija mora da postane navika u Meksiku", poručio je predsednik Meksika i dodao da niko ne sme da zaboravi da su građani ti koji vladaju.

Komentari (0)

Svet