Fokus

Upravni odbor Tvitera protiv ponude Maska, "otrovna pilula" protiv preuzimanja

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

09:20

Upravni odbor Tvitera protiv ponude Maska, "otrovna pilula" protiv preuzimanja
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Patrick Pleul

veličina teksta

Aa Aa

Upravni odbor Tvitera usvojio je ograničeni plan o pravima akcionara nazvan "otrovna pilula" koji bi mogao da oteža milijarderu Ilonu Masku da preuzme kompaniju. Odredbom o "otrovnoj piluli" čuva se pravo akcionara Tvitera, izuzev Maska, da stiču akcije kompanije po relativno jeftinoj ceni, što bi praktično razvodnilo udeo koji u Tviteru ima šef "Tesle", prenosi američka tv stanica CNN.

Odredba će biti aktivirana ukoliko Mask (ili neki drugi investitor) stekne više od 15 posto akcija kompanije. Mask trenutno poseduje oko 9 odsto akcija Tvitera. Ovim potezom Tviterov odbor nastoji da povrati kontrolu nad dešavanjima nakon Maskove frapantne ponude za preuzimanje 100 odsto akcija te družavne mreže za 43 milijarde dolara.

Takozvana "otrovna pilula" - korporativni mehanizam odbrane protiv preuzimanja - neće nužno stati na put Maskovoj ponudi, ali bi mogla da poskupi kupovinu ili da primora Maska da sedne za pregovarački sto sa odborom. Istovremeno, Rojters javlja da je Mask nagovestio mogućnost neprijateljske ponude i zaobilaženja Tviterovog odbora, tako što bi poslao ponudu direktno akcionarima tog društvenog medija.

On je minulog vikenda tvitovao da "ekonomski interesi Tviterovog odbora jednostavno nisu u skladu sa interesima akcionara...potpuno je neodbranjiv stav da se ova ponuda ne stavi akcionarima na glasanje".

Toma Bravo, kompanija za privatni kapital fokusirana na tehnologiju pod čijim je upravljanjem na kraju decembra bila imovina od preko 103 milijarde dolara, obavestila je Tviter da istražuje mogućnost sastavljanja ponude, rekli su Rojtersu upućeni izvori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet