Fokus

Japan prodaje u maju 4,8 miliona barela nafte iz nacionalnih rezervi

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2022

-

07:24

Japan prodaje u maju 4,8 miliona barela nafte iz nacionalnih rezervi
Fumio Kišida - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Japan će održati 10. maja aukciju na kojoj će prodati 760.000 kilolitara, ili 4,8 miliona barela naftte iz nacionalnih rezervi, u okviru akcije koju koordinirana Međunarodna agencija za energetiku (IEA) s ciljem da se ohlade rastuće cene tog energenta, saopštilo je danas japansko Ministarstvo industrije.

Premijer Fumio Kišida rekao je ranije ovog meseca da će Japan pustiti u prodaju rekordnih 15 miliona barela nafte iz državnih rezervi kao deo druge runde koordinirane tržišne intervencije IEA.

Od ukupne količije, šest miliona barela će doći iz privatnih rezervi, a 9,0 miliona barela iz državnih rezervi, navelo je Ministarstvo industrije prošle nedelje, piše Rojters.

Japan je krajem januara imao oko 470 miliona barela rezervi nafte, što pokriva 236 dana domaće potrošnje, a ta količina uključuje državne rezerve, privatne zalihe u rezervoarima lokalnih rafinerija i kao i sirovu naftu u zajedničkim skladištima sa zemljama proizvođačima.

Početkom aprila, države članice IEA su se dogovorile da plasiraju 60 miliona barela nafte iz rezervi na tržište, povrh 180 miliona barela koje je najavio Vašington krajem marta, radi suzbijanja uzavrelih cena "crnog zlata" nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet