Fokus

Pet zemalja u kojima se situacija sa koronom pogoršava: Novi sojevi ne posustaju ni leti

Komentari

Autor: Tara Tomović

15/06/2021

-

19:34

Pet zemalja u kojima se situacija sa koronom pogoršava: Novi sojevi ne posustaju ni leti
Pet zemalja u kojima se situacija sa koronom pogoršava: Novi sojevi ne posustaju ni leti - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Delta varijanta virusa korona ozbiljno je pomrsila konce u mnogim zemljama sveta, a nagli skokovi u broju obolelih beleže se čak i u zemljama u kojima vakcinacija teče bez problema, kao što je Kina. S druge strane, u Rusiji koja ima sopstvene vakcine, imunizovano je tek 12 odsto stanovništva, dok indijski soj preuzima primat. Velika Britanija, koja predvodi u imunizaciji nacije, zbog delta soja će ipak je odložila opuštanje mera zakazano za 21. jun za četiri nedelje. Zimbabve je od juče"zaključan", a Indonezija strahuje od indijskog scenarija.

Delta soj koji potiče iz Indije, smatra se 60 odsto zaraznijim, a kineski lekari su, u razgovoru za državnu televiziju rekli da izaziva težu kliničku sliku, kao i brže pogoršanje simptoma u odnosu na originalni soj koji je potekao iz Vuhana.

U nastavku pročitajte kojih pet zemalja se trenutno suočava sa pogoršanjem epidemiološke situacije:

Rusija

U poslednja 24 sata u Rusiji je zabeleženo još 14.185 slučajeva, a prvi crni rekord od sredine februara bio je pre dva dana kada je potvrđeno 14.723 slučaja. Preminulo je još 379 ljudi, a najviše zaraženih, čak 6.805 je u Moskvi. Prethodni pik u broju obolelih u prestonici Rusije dostignut je 24. decembra kada je prijavljeno 8.203 slučaja.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u subotu je objavio "neradnu" nedelju u prestonici, zamolivši stanovnike prestonice da ostanu kod kuće, osim onih čiji poslovi zahtevaju da budu napolju. Istakao je da je na hiljade bolničkih kreveta ponovo spremno za kovid pacijente. S obzirom na to da se 14. održao praznik, većina radnika u Moskvi se neće vraćati u kancelarije do 20. juna.

Tanjug/AP

 

U proteklih nekoliko nedelja u Rusiji je došlo do porasta broja zaraženih, a ta zemlja ne uspeva da vakciniše dovoljan broj stanovnika uprkos tome što je domaća vakcina dostupna široj populaciji.

Kampanja masovne vakcinacije u Rusiji počela je početkom decembra, pre mnogih zemalja, ali Rusi nisu voljni da se prijave za cepivo. Ankete pokazuju da više od polovine ispitanika nema nameru da se vakciniše.

Zasad je oko 18 miliona Rusa, odnosno 12 odsto populacije, primilo makar prvu dozu.

Kina

U poslednjih nekoliko nedelja Kina se našla u situaciji sa kakvom se nije suočavala ni u jeku prve epidemije u zemlji. Izbijanje novog, opasnijeg soja delta u južnom gradu Guangdžou, širi se uprkos neverovatnim naporima da se on zaustavi. Štaviše, delta soj se širi brže od bilo koje druge epidemije u Kini, a lekari kažu da varijanta iz Indije izaziva težu kliničku sliku koja se razvija brže nego kod originalnog koronavirusa.

Prvi lokalni slučaj novog soja, koji je prouzrokovao najsmrtonosniji talas korone u Indiji, otkriven je 21. maja kod 75-godišnje žene koja je posetila jedan restoran. Za skoro tri nedelje grad je beležio 157 slučajeva, a dnevno se otkriva desetak novih infekcija.

Zbog skoka broja obolelih, ali i širenja delta soja na jugoistoku Kine, u neverovatnom poduhvatu, grad je između nedelje i utorka testirao praktično celokupno stanovništvo grada od 18,7 miliona ljudi, a neke čak i dva puta. Tako je u celoj Kini čak 27 miliona ljudi, što je više od celokupne populacije Australije, testirano 26. maja.

Tanjug/AP/Andy Wong

 

Vlasti su takođe potpuno zatvorile predgrađa sa ukupno više od 180.000 stanovnika, pri čemu gotovo niko ne sme da izlazi iz kuće, osim ako ide da se testira.

"Epidemija sa kojom se ovoga puta suočio Guangdžou predstavlja neviđenog protivnika, a da bi se on pobedio potrebne su odlučnije i strože mere", rekao je Žang Žubin, zamenik direktora Centra za kontrolu bolesti Gugangžou, na konferenciji za novinare.

Velika Britanija

Broj novih slučajeva inficiranih tzv. delta sojem korona virusa u Velikoj Britaniji je u porastu. Indijski soj postao je dominantan na Ostrvu, a zdravstvene vlasti potvrdile su još pre nekoliko nedelja i prisustvo varijante za koju se veruje da potiče sa Tajlanda.

U poslednja 24 časa Britanija beleži 7.742 nova slučaja, kao i troje preminulih.

Iako su ministri u vladi Velike Britanije dugo iščekivali poputno opuštanje mera, to se neće dogoditi 21. juna, već četiri nedelje kasnije. 

Premijer zemlje Boris DŽonson sinoć je najavio da će poslednji korak ublažavanja - koji je trebalo da ukine skoro sve preostale restriktivne mere u Velikoj Britaniji - uslediti 19. jula.

BBC prenosi da će noćni klubovi biti zatvoreni do daljeg, kao i da će građani biti podsticani da nastave da rade od kuće kada god je to moguće.

AP/Matt Dunham

 

 

Zimbabve

Vlada Zimbabvea od ponedeljka je ponovo uveka zaključavanje kao jedini način za suzbijanje porasta obolelih od korone u ovoj južnoafričkoj državi.

Najavljuući ponovni lockdown u subotu uveče na nacionalnoj televiziji, potpredsednik Konstantino Čivenga rekao je da je "samozadovoljstvo rezultiralo nedavnim porastom obolelih".

"Vakcinacija protiv kovida se odvija sjajno. Međutim, zemlja beleži nagli porast slučajeva. U poslednjih sedam dana zabeleženo je 596 novih slučajeva i 26 smrtnih, u poređenju sa istim periodom prošle godine kada smo imali 132 obolelih i šest smrtnih slučajeva", istakao je.

Čivenga koji je ujedno i ministar zdravlja Zimbabvea rekao je da će svi skupovi, osim sahrana biti zabranjeni od ponedeljka.

Tanjug/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

 

Napori Zimbabvea za vakcinaciju, nedavno su usporeni nestašicom vakcina. Ali, zvaničnici kažu da zemlja još uvek ima zalihe od 1,7 miliona vakcina koje je dobila od Kine, Rusije i Indije još u februaru.

Osim toga, prošle nedelje je u Zimbabve stiglo 25.000 doza Sputnjika V.

Zimbabve do sada beleži 39.852 potvrđene infekcije koronavirusom i 1.632 smrtna slučaja, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, koji prati pandemiju.

Indonezija

Novi talas infekcija mogao bi da preplavi indonežanske gradove do kraja meseca. Zdravstvene vlasti uputile su apel nakon što je juče zabeleženo 8.189 novih slučajeva kovida 19. Kudus i Bangkalan su među najpogođenijim gradovima.

Tanjug/AP/Achmad Ibrahim

 

Vlada razmišlja o ponovnom zaključavanju počev od danas, pa do kraja meseca, a lokalne vlasti izveštavaju da je novi porast infekcija nastao zbog kršenja zdravstvenih protokola i širenja novih sojeva.

Na primer, bolnica u Kudusu dozvolila je pacijentima da ulaze u bolnicu sa članovima svojih porodica.

"Kudus je doživeo šokantan fenomen. Za samo nedelju dana broj slučajeva je skočio sa 26 na 929", objasnio je Viku Adisasmito, portparol radne grupe protiv kovida 19. Mesta na intenzivnoj nezi se takođe brzo popunjavaju, a samo je još 10 odsto kapaciteta ostalo slobodno.

Tanjug/AP/Achmad Ibrahim

 

Porast slučajeva se beleži i na ostrvu Sumatra zbog miliona ljudi koji su se odvažili da slave praznike nakon završetka Ramazana, ignorišući tako privremenu zabranu putovanja.

 

 

Komentari (0)

Svet