Fokus

Netanjahu predao dužnost Benetu iza zatvorenih vrata - za 25 minuta

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

14/06/2021

-

16:35

Netanjahu predao dužnost Benetu iza zatvorenih vrata - za 25 minuta
Netanjahu predao dužnost Benetu iza zatvorenih vrata - za 25 minuta - Copyright Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Benjamin Netanjahu zvanično je predao premijersko mesto lideru partije Jamina Naftaliju Benetu. Njih dvojica su se susrela u kabinetu premijera u Jerusalimu, a sastanak je trajao svega 25 minuta, piše "Jerusalim post".

Između njih dvojice nisu planirani dalji sastanci, a Netanjahu je odbio da učestvuje u tradicionalnoj ceremoniji primopredaje dužnosti. Kratak sastanak održan je iza zatvorenih vrata i bez saopštenja za medije.

Izvori bliski Benetu naveli su da Netanjahu nikome od njegovih saradnika nije dozvolio da održi sastanke oko tranzicije pre nego što je vlada zvanično izglasana u nedelju. 

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Bivši premijer je pozvao sve poslanike u bloku koji predvodi Netanjahuova partija Likud kako bi apelovao na njih da sruše novu vladu, piše "Jerusalim post".

"Prevarantska vlada će brzo pasti jer se ujedinjuje isključivo na mržnji, isključivanju i pohlepi", rekao je Netanjahu.

Izrael je tako danas dobio novu vladu, nakon što je Benjamin Netanjahu skinut sa premijerske funkcije posle 12 godina.

Kneset je juče tesnom većinom potvrdio novu koalicionu vladu na čijem je čelu Naftali Benet, čime je okončana 12-godišnja vladavina premijera Benjamina Netanjahua, najduža u 73-godišnjoj istoriji države Izrael.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Koalicionim sporazumom ultranacionaliste Beneta i centriste Jaira Lapida dogovoreno je da prve dve godine Benet obavlja funkciju premijera, dok će Lapid, arhitekta koalicionog dogovora, biti na dužnosti ministra spoljnih poslova, posle čega bi trebalo da se zamene na položajima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet