Planeta

Netanjahu skinut s vlasti posle 12 godina

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2021

-

20:00

Netanjahu skinut s vlasti posle 12 godina
Netanjahu skinut s vlasti posle 12 godina - Copyright Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski parlament izabrao je večeras novu koalicionu vladu te zemlje, čime je okončana 12 godina duga vladavinu dosadašnjeg premijera Benjamina Netanijahua.


Bivši saveznik Netanijahua, desničar Naftali Benet izabran je za novog premijera, prenosi AP, dodajući da će on biti na čelu raznolike i krhke koalicije koja se sastoji od osam partija među kojima postoje duboke ideološke razlike.

Netanijahu ostaje na čelu partije Likud i biće lider opozicije.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

Naftali Benet

 


Glasanje je bilo tesno, a takozvana nova "vlada promene" dobila je podršku 60 od 120 poslanika u Knesetu, dok je 59 bilo protiv..

Miki Levi iz Jaeš Atida izabran je za novog predsednika Kneseta. On je na tom mestu zamenio Jariva Levina iz Likuda, osvajanjem 67 od 120 glasova u parlamentu. Njegov rival Jakov Margi osvojio je 52 glasa. 

Jarin Levin toplo je pozdravio svog naslednika Levija, poželeo mu sreću u radu i dobio snažan aplauz.

Dvanaestogodišnja vlast izraelskog premijera Benjamina Netanjahua okončana je glasanjem parlamenta o novoj vladi, dovodeći na vlast administraciju koja se obavezala da će "izlečiti naciju gorko podeljenu zbog odlaska najdugovečnijeg lidera u zemlji".

Netanjahu (71) je bio najdominantniji izraelski političar generacije, a nakon što su u toj zemlji održani izbori 23. marta, četvrti za dve godine, on nije uspeo da formira vladu.

Novi kabinet sačinjen je od opozicionog lidera centriste Jaira Lapida i ultra nacionaliste Naftalija Beneta.

Benet će biti na mestu premijera dve godine pre nego što Lapid preuzme tu funkciju. Benet iz partije Jamina biće u kabinetu do septembra 2023, kada će komandu preuzeti Jair Lapid, lider partije Jaeš Atid. Oni će predvoditi vladu sačinjenu od partija sa šireg političkog spektra, uključujući, prvi put, i jednu koja predstavlja 21 odsto arapske manjine. Uglavnom planiraju da izbegnu opsežne poteze oko pitanja kao što su politika prema Palestincima, dok će se usredsrediti na domaće reforme, piše Rojters.

Novu koaliciju čini čak osam partija od kojih najviše mesta u parlamentu drži Jaeš Atid (17), dok Jamina ima šest. Svih osam čine većinu od 61 od ukupnih 120 mesta u izraelskom parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet