Fokus

"Baj, baj Bibi": Kraj Netanjahuove ere, izraelski parlament danas glasa o novoj vladi

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

13/06/2021

-

09:51

"Baj, baj Bibi": Kraj Netanjahuove ere, izraelski parlament danas glasa o novoj vladi
"Baj, baj Bibi": Kraj Netanjahuove ere, izraelski parlament danas glasa o novoj vladi - Copyright Tanjug AP/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Dvanaestogodišnja vlast izraelskog premijer Benjamina Netanjahua trebalo bi, kako se očekuje, da danas bude okončana kada parlament bude glasao o novoj vladi, dovodeći na vlast administraciju koja se obavezala da će "izlečiti naciju gorko podeljenu zbog odlaska najdugovečnijeg lidera u zemlji".

Rasprava u Knesetu je počela, a očekuje se da će tokom dana da bude potvrđena nova vlada.

Netanjahu (71) je najdominantniji izraelski političar generacije, a nakon što su u toj zemlji održani izbori 23. marta, četvrti za dve godine, on nije uspeo da formira vladu. Novi kabinet, koji će položiti zakletvu kada Kneset izglasa poverenje, sačinjen je od opozicionog lidera centriste Jaira Lapida i ultra nacionaliste Naftalija Beneta.

Benet će biti na mestu premijera dve godine pre nego što Lapid preuzeme tu funkciju. Benet iz parije Jamina biće u kabinetu do septembra 2023, kada će komandu preuzeti Jair Lapid, lider partije Jaeš Atid. Oni će predvoditi vladu sačinjenu od partija sa šireg političkog spektra, uključujući, prvi put, i jednu koja predstavlja 21 odsto arapske manjine. Uglavnom planiraju da izbegnu opsežne poteze oko pitanja kao što su politika prema Palestincima, dok će se usredsrediti na domaće reforme, piše Rojters.

Novu koaliciju čini čak osam partija od kojih najviše mesta u parlamentu drži Jaeš Atid (17), dok Jamina ima šest. Svih osam čine većinu od 61 od ukupnih 120 mesta u izraelskom parlamentu.

"Baj baj Bibi"

Na međunarodnoj sceni Netanjahu je postao lice Izraela, piše Rojters. Služeći svoj prvi mandat premijera devedesetih i od 2009. osvajajući četiri mandata uzastopno, bio je polarizujuća figura, kako u inostranstvu, tako i u zemlji.

Često ga nazivajući po nadimku Bibi, Netanjahua snažno podržavaju pristalice, dok su protivnici žestoki u svojim kritikama. Suđenje koje je trenutno u procesu zbog korupcije samo je produbilo taj ponor.

Njegovi protivnici već dugo vređaju ono što vide kao Netanjahuovu politiku podele, nedorečenu političku taktiku i podvrgavanje državnih interesa njegovom sopstvenom političkom opstanku. Neki su ga prozvali "ministrom kriminala" i optužili ga za nepravilno upravljanje krizom izazvanom koronavirusom i njenim ekonomskim posledicamam, navodi Rojters.

U subotu uveče njegovi protivnici slavili su ispred njegove zvanične rezidencije u Jerusalimu, a na jednom od transparenata bilo je napisano: "Baj baj, Bibi, baj baj".

Tanjug AP/Ariel Schalit

 

Međutim, za Netanjahuovu veliku i odanu bazu birača, odlazak "Kralja Bibija", kako ga neki nazivaju, možda će biti teško prihvatljiv. Nijedan od njegovih poteza, međutim, kao ni uloga koju je on imao u obezbeđivanju vakcina protiv kovida nisu bili dovoljni da Netanjahuovoj stranci Likud dodele dovoljno glasova da mu obezbedi šesti mandat.

Benet je posebno razbesneo desničarski tabor zbog udruživanja snaga sa Lapidom. Potez je opravdao rekaviši da bi drugi izbori, koji bi verovatno bili raspisani da nije formirana vlada, bili katastrofa za Izrael. I on i Lapid su naveli da žele da premoste političke podele i ujedine Izraelce u vladi koja će vredno raditi za svoje građane.

Njihov kabinet suočava se sa značajnim diplomatskim, bezbednosnim i finansijskim izazovima, Iran, krhki prekid vatre sa palestinskim militantima u Gazi, ekonomski oporavak nakon pandemije koronaviruso. Povrh toga, njihova koalicija komaduje većinom od samo 61 od 120 mesta u Kensetu i još će morati da se bori sa Netanjahuom, koji će zasigurno biti šef opozicije. I niko uz to ne isključuje njegov povratak, zaključuje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet