Evropa

Potpisan koalicioni sporazum za novu vladu Izraela, polaganje zakletve u nedelju

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

20:45

Potpisan koalicioni sporazum za novu vladu Izraela, polaganje zakletve u nedelju
Potpisan koalicioni sporazum za novu vladu Izraela, polaganje zakletve u nedelju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Osam izraelskih stranaka potpisalo je danas koalicioni sporazum čime se otvara put za formiranje nove vlade u kojoj posle 12 godina neće biti Benjamina Netanijahua.

Jair Lapid (57), lider centrističke stranke Ješ Atid potpisao je u petak ujutro koalicione sporazume sa strankama Ra'am i Iisrael Beitenu. Nekoliko sati kasnije, Ješ Atid potpisao je i objavio sporazume sa strankama Laburisti, Plavo-beli, Nova nada i Jamina, koja je poslednja formalno objavila da je dogovor zaključen.

Potpisivanje sporazuma usledilo je nakon što je Ješ Atid dan ranije finalizovao koalicioni sporazum sa Meretzom. Meretzov centralni komitet ratifikovao je sporazum u petak. 

Vlada bi trebalo da položi zakletvu u nedelju u Knesetu gde će joj podršku pružiti 61 poslanik.

Nova vlada najavljuje novi kurs sa ciljem zalečenja podela u zemlji i vraćanje osećaja normalnosti. Sve više od toga značilo bi prizivanje katastrofe, ocenjuje AP.

U zajedničkoj izjavi Ješ Atida i Jamine rečeno je da su svi sporazumi predati Sekretarijatu Kneseta.

 
"Sporazumi su, zajedno sa osnovnim principima nove vlade, otvoreni za javnost i mogu se pregledati", navodi se u saopštenju.


Nova vladajuća koalicija, koja ima tanku većinu u parlamentu, sastoji se od osam stranaka sa svih strana političkog spektra, uključujući čak i jednu arapsku partiju, prvi put u istoriji Izraela.

Jedino oko čega su se složile je da Netanijahu, kome se sudi za korupciju, mora da ode i da zemlja ne može da podnese ponovni izlazak na izbore.

Prema dogovoru, Naftali Benet će biti premijer prve dve godine, a nakon njega će na čelo vlade doći Jair Lapid, iz političkog centra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa