Fokus

Netanjahuovo "oproštajno" obraćanje u parlamentu: Benet počinio najveću prevaru u istoriji Izraela

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

13/06/2021

-

16:50

Netanjahuovo "oproštajno" obraćanje u parlamentu: Benet počinio najveću prevaru u istoriji Izraela
Netanjahuovo "oproštajno" obraćanje u parlamentu: Benet počinio najveću prevaru u istoriji Izraela - Copyright Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski Kneset danas glasa o novoj vladi, a parlamentu se obratio premijer Benjamin Netanjahu čijoj eri bi upravo ovim glasanjem mogao da dođe kraj. On je u govoru kritikovao lidera partije Jamina Naftalija Beneta i rekao da će iz opozicije "srušiti novu vladu".

Netanjahu (71) je najdominantniji izraelski političar generacije, a nakon što su u toj zemlji održani izbori 23. marta, četvrti za dve godine, on nije uspeo da formira vladu. Novi kabinet, koji će položiti zakletvu kada Kneset izglasa poverenje, sačinjen je od opozicionog lidera centriste Jaira Lapida i ultra nacionaliste Naftalija Beneta.

"Stojim ovde u ime milion Izraelaca... koji su glasali za Likud pod mojim vođstvom, i drugih milion Izraelaca koji su glasali za desničarske partije sa mišlju da će se udružiti u vladu koju ja predvodim. U njihovu čast, i u njihovo ime, nameravam da nastavim misiju svog života: da osiguram bezbednost i napredak države Izrael", naveo je Netanjahu, prenosi "Tajms of Izrael".

On je nabrojao svoje uspehe govoreći o tome da je Izrael prvi vakcinisao svoje stanovništvo protiv koronavirusa, da se suprotstavio iranskom nuklearnom naoružanju, te da je za to vreme Jerusalim od strane SAD priznat kao izraelska prestonica.

"Bila mi je čast da radim noć i dan za našu voljenu državu", rekao je Netanjahu.

On je takođe naveo da je bezbednost u Izraelu pod njegovom vlašću bila "najbolja decenija za bezbednost koju smo ikada imali".

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

"Ovo se nije desilo slučajno. Ovo se desilo jer smo mi postavili drugačiju bezbednosnu politiku... Ako nam je suđeno da budemo u opoziciji, uradićemo to sa podignutim glavama i srušiti ovu opasnu vladu", naveo je Netanjahu.

Netanjahu je takođe kritikovao Benetova obećanja da će sprečiti Iran da nabavi nuklearno oružje, rekavši da je lider Jamine pokazao da ne ispunjava svoja obećanja. 

"Benet će se boriti protiv Irana isto kao što neće sedeti u vladi s Lapidom i drugim levičarskim strankama", bio je ironičan Netanjahu.

Napomenio je da Benet nema "globalni položaj, da nema kredibilitet, i da nema podršku sopstvene podeljene vlade".

Naglasio je da se on dosad dva puta vratio na vlast iz opozicije, a Beneta je optužio "da je počinio najveću prevaru u istoriji Izraela", naglašavajući da je lider Jamine isključio mogućnost koalicije sa Lapidom pre izbora.

"Javnost neće zaboraviti ovu strašnu prevaru", naglasio je Netanjahu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet