Fokus

SAD očekuju da Savet bezbednosti UN izglasa nove sankcije Severnoj Koreji zbog balističkih projektila

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

23:29

SAD očekuju da Savet bezbednosti UN izglasa nove sankcije Severnoj Koreji zbog balističkih projektila
SAD očekuju da Savet bezbednosti UN izglasa nove sankcije Severnoj Koreji zbog balističkih projektila - Copyright Tanjug AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države bi želele da Savet bezbednosti UN tokom maja izglasa nove sankcije Severnoj Koreji zbog njenog obnovljanja lansiranja balističkih projektila, izjavila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild, prenosi Rojters.

SAD su prošlog meseca prosledile inicijalni nacrt rezolucije 15-članom savetu u kojem se predlaže zabrana izvoza duvana i prepolovljavanje izvoza nafte u Severnu Koreju i stavljanje na crnu listu hakerske grupe Lazarus.

"Naš plan je da nastavimo sa tom rezolucijom tokom ovog meseca", saopštila je američka ambasadorka u odgovoru na pitanje da li će staviti ovaj dokument na glasanje, pošto SAD predsedavaju Savetom bezbednosti u maju.

Rusija i Kina su već signalizirale da se protive novom jačanju sankcija, kao odgovor na martovsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete od strane Pjongjanga - prvog od 2017,a za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti potrebno je devet glasova „za“, bez veta Rusije, Kine, Francuske, Britanije ili Sjedinjenih Država, navodi britanska agencija.

"Veoma smo zabrinuti zbog situacije.Nadamo se da možemo da zadržimo jedinstveno SB u osudi tih akcija Severne Koreje", saopštila je Tomas-Grinfild. Severna Koreja je pod sankcijama UN od 2006. godine, koje je Savet bezbednosti UN stalno pojačavao tokom godina u pokušaju da prekine finansiranje programa nuklearnog oružja i balističkih projektila Pjongjanga, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet